Vest: 1. Decembar: Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

1. Decembar: Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

1. Decembar: Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a održava se 1. decembra svake godine. To je prilika da se ljudi širom sveta ujedine u borbi protiv HIV-a, da pokažu podršku ljudima koji žive sa HIV-om i da obeleže uspomenu na one koji su umrli od AIDS-a.

SIDA je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije a karakteriše je progresivno slabljenje imunskog sistema što pojedince čini podložnim širokom sprektru infekcija i tumora.

Najčešći način prenošenja HIV infekcije je seksualni kontakt. HIV se može preneti i krvlju i sa majke na dete (tokom trudnoće, porođaja i dojenja novorođenčadi ukoliko je majka HIV pozitivna).

Virus je pronađen u skoro svim telesnim tečnostima (sekretima i ekskretima) HIV pozitivne osobe, uključujući i znoj, suze i pljuvačku, ali sve ove tečnosti nemaju tzv. minimalnu infektivnu dozu i na taj način se virus ne može preneti.

Epidemija side u Srbiji je zvanično počela 1984. godine, mada postoje i podaci o ranijim slučajevima ove bolesti. Incidenca je relativno niska, ali je prema nekim procenama ukupan broj zaraženih pet do deset puta veći od zvaničnih podataka.Od 1985. godine do kraja 2009. registrovano je ukupno 2.440 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1.489 (61%) obolelo od side, a 1.042 umrlo.

Zvanično zaraženim osobama osim brige za svoje zdravlje, suočavaju se sa možda još većim strahom od osude i neprihvatanja. Oboleli se tretiraju kao hronični bolesnici.

Medicina još nije pronašla efikasne vakcine, a zaraženi terapiju moraju da uzimaju do kraja života.

Od ključne važnosti je da svi koji su imali rizične kontakte što pre saznaju svoj HIV status testirajući se, uprkos situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.

Testiranja i savetovanja su besplatna, dobrovoljna i poverljiva odnosno nije potreban nikakav identifikacioni dokument, lični podatak ili zdravstvena knjižica.



.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar