Vest: Danas obeležavamo Svete apostole Karpa i Alfeja

Danas obeležavamo Svete apostole Karpa i Alfeja

Danas obeležavamo Svete apostole Karpa i Alfeja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete apostole Karpa i Alfeja.

Danas obeležavamo Svete apostole Karpa i Alfeja-0Sveti apostol Karp

Sveti apostol Karp bi jedan od Sedamdesetorice. Sledbenik i pratilac apostola Pavla, od koga bi postavljen za episkopa Verije Tračke. No propovedao je Jevanđelje i na Kritu gde je primio u svoj dom sveti Dionisija Areopagita. O njemu svedoči sveti Dionisije, da je bio čovek neobično čistog uma, krotosti i nezlobivosti; da mu se u viziji javio sam Gospod Isus s angelima Svojim, i da nikad nije počinjao svetu liturgiju dok prethodno nije imao nebesko viđenje. Pretrpevši mnoge napasti za ime Hristovo, on je najzad postradao od nevernih Jevreja, i ubijen bio, preselivši se dušom u Carstvo Božje, da se večno naslađava gledanjem Gospoda u slavi.

Sveti apostol Alfej

Sveti apostol Alfej bi otac dvojice apostola iz Dvanaestorice i to: Jakova Alfejeva i Mateja Jevanđelista. Skončao je svoj zemaljski život mirno. Bio je iz galilejekog grada Kapernauma, ali je neizvesno gde je propovedao Evanđelje.

Prepodobni Jovan Psihait

U ranoj mladosti udaljio se od sveta i povukao u lavru Psihaitsku u Carigradu. Tu se podvizavao mnoge godine radi ljubavi Hristove. U VIII veku trpeo izgnanstvo zbog ikonopoštovanja.


Danas obeležavamo Svete apostole Karpa i Alfeja-3Sveti novomučenik Aleksandar Solunski

Ovaj mučenik Hristov bi rođen u Solunu u vreme velike tiranije turske nad ovim gradom. Kao mladić zavaran bi od Turaka i poturčen. U početku ga savest nije grizla za takav postupak, i on dođe na Ćabu s ostalim muhamedanskim hadžijama, i postade dervišom. No kao derviš u Solunu on se počne gorko kajati. Pri tom kajanju dođe na misao, da on ničim ne može sprati sa sebe strašni greh hristoodstupništva do samo svojom krvlju. Kada se pokaja, dakle, i reši na mučeništvo, on se objavi pred Turcima kao hrišćanin. Turci ga bace u tamnicu, i potom stave na druge muke. No Aleksandar je samo vikao: "Kao hrišćanin sam rođen, kao hrišćanin hoću da umrem". Najzad ga Turci osude na smrt, čemu se pokajani Aleksandar veoma obradova, poznavši iz toga da su mu gresi oprošteni i da Bog prima žrtvu njegovu. Bi posečen u Smirni 1794. godine i proslavljen u Crkvi nebeskoj i zemaljskoj.

Beseda

o blagodati Božjoj

Dosta ti je moja blagodat! (Kor. 12, 9)

Ni svoje svete apostole Gospod nije poštedeo od iskušenja. Ali zato im je dao bio blagodat! Kad je sam satana počeo pakostiti apostolu Pavlu, Pavle se molio Bogu, da bi satana odstupio od njega. Na to mu je Gospod odgovorio: Dosta ti je moja blagodat! To jest: ako treba da trpiš od satane, za trpljenje ti je dovoljna moja blagodat! Ako treba da se boriš sa satanom, opet ti je dovoljna moja blagodat! Blagodat je sveoružje. Blagodat je jača od svih protivnosti, od svih napasti, od svih tamnih sila. Blagodat je nepobediva i pobedonosna.

Zato, braćo, treba da se molimo Gospodu da nam da blagodat Svoju svesilnu. Blagodat je Bog u nama. Blagodat je carstvo Božje u nama. Kad je blagodat Božja u nama, dan je u dušama našim. A dan znači svetlost, znanje i neustrašivost.

Mi ne možemo, braćo, ovde na zemlji isprositi većeg dobra od Boga nego što je blagodat Božja. Kad bismo dobili svu vasionu na dar, taj dar bio bi manji od blagodati Božje.

O Gospode prebogati. izvore nepresušni svesilne blagodati, orosi blagodaću Tvojom okorela srca naša, da bi se rasplakali pred prevelikom dobrotom Tvojom i preužasnom neblagodarnošću našom, Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar