Vest: Jednaki uslovi za život svih sugrađana opštine Osečine

Jednaki uslovi za život svih sugrađana opštine Osečine

Jednaki uslovi za život svih sugrađana opštine Osečine

Nikola Tomić, predsednik Opštine Osečina održao je radni sastanak sa Sinišom Muratovićem, koordinatorom za Romska pitanja u opštini Osečina i Daliborom Nakićem, predsednikom Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine u Srbiji, sa ciljem sagledavanja i unapređenja položaja Roma u opštini Osečina. 

Na teritoriji opštine Osečina živi 330 Roma u nekoliko naselja, od kojih je najveće zaselak Jalovik.

„Uključenost dece u predškolsko i osnovno obrazovanje je veoma dobro. Važno je istaći da ima romske dece koja ostvaruju izuzetne rezultate tokom školovanja, iako je manji broj koji upisuju srednje škole i fakultete. Prihvaćenost u lokalnoj zajednici je dosta dobra, nema elemenata diskriminacije i segregacije. To zapravo i jeste najvažnije. Ono što treba poboljšati je osnaženost porodica da podstiču decu, da im budu adekvatna podrška na putu vaspitanja i obrazovanja. 

Razgovarali smo i o teškoćama sa kojima se suočavaju. Najveći problem predstavlja infrastruktura - putna i komunalna, zaposlenje i slično. Sve su to potrebe koje su karakteristične i za druge stanovnike naše opštine“, kaže Tomić.

On dodaje da je položaj Roma u Srbiji veoma težak. Jedan Rom je do 6 puta siromašniji od najsiromašnijeg Srbina. Predsednik Tomić izrazio je nadu da će mehanizmi Lokalnog akcionog plana za Rome, kroz aktivnosti koordinatora i celokupnog rukovodstva opštine u narednom periodu uticati na bolji i kvalitetniji život građana Osečine.

Predsednik Nacionalnog saveta je izrazio volju i podršku da se pomogne Romskom stanovništvu kroz uključivanje radno sposobnog stanovništva, edukaciju i pristupačnost javnim uslugama. 

Stanje putne mreže je u veoma lošem stanju, godinama nije bilo asfaltiranja putnih pravaca u ovom delu opštine, a put koji povezuje Pecku i mesnu zajednicu Konjic biće jedan od prioriteta u narednom periodu.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar