Vest: Sve je spremno za manifestaciju „Stazama Kolubarske bitke 2022“

Sve je spremno za manifestaciju „Stazama Kolubarske bitke 2022“

Sve je spremno za manifestaciju „Stazama Kolubarske bitke 2022“

Planinarsko smučarsko društvo “Ćira“ iz Lajkovca, uz podršku Planinarskog saveza Srbije, u subotu 26. novembra organizuje republičku planinarsku manifestaciju „Stazama Kolubarske bitke“. Okupljanje učesnika biće u selu Ćelije, na igralištu Fudbalskog kluba „Dimitrije Tucović“ od 8 časova. Svečano otvaranje predviđeno je za 9.15, a start planinarenja u 9.30 časova.

Kružna staza dužine 13 km spada u kategoriju lakih staza. Maršruta: igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – Spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrače brdu – „Markovića put“ – izvor „Vreline“- igralište.

U manastiru Ćelije će ukratko biti predstavljena istorija kraja i podaci o učešću predaka u Prvom svetskom ratu, a planinari će biti posluženi čajem.

Manifestacija će imati i humanitarni karakter jer će na obeleženim mestima moći da se ostave čepovi za akciju „Čep za hendikep“. Svi prikupljeni čepovi će biti predati Udruženju "BaziMili" iz Lajkovca.

Za one koji se odluče da prenoće u ovom kraju predviđeno je druženje u Planinarskom domu na Rajcu i nedeljno pešačenje do Danilovog vrha, na udaljenosti oko 11km.

Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost i potrebno je da su u odgovarajućoj psihofizičkoj kondiciji i da su odeveni u skladu sa vremenskim uslovima. Organizator obezbeđuje pečate akcije i prolaznih tačaka, redarsku službu na stazi kao i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“ i Gorske službe spašavanja.

Kako su organizatori naveli: „Naši stari, vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – Nemojte nas zaboraviti!, stoga vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka“.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar