Vest: Postavka o Drugom svetskom ratu otvorena u Muzeju

Postavka o Drugom svetskom ratu otvorena u Muzeju

Postavka o Drugom svetskom ratu otvorena u Muzeju

U Narodnom muzeju Valjevu je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije, otvorena postavka posvećena  Drugom svetskom ratu. Autori izložbe su Jelena Nikolić Lekić, direktorka Muzeja, dr Kosta Nikolić, naučni savetnik, dr Nemanja Dević, naučni saradnik i dr Vladimir Krivošejev, istoričar u valjevskom Muzeju. Postavku prati i publikacija „Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu“.

Direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić je rekla da je u godini jubileja, 8 decenija od početka Drugog svetskog rata otvoren deo stalne postavke, posvećen periodu kada je Valjevo bilo pod okupacijom od 14. aprila 1941. do 18. septembra 1944. godine.

„Na ovoj izložbi, mi oživljavamo vreme otpora, ponosa, stradanja i deoba. Ovaj deo postavke je rezultat istraživanja i naše saradnje sa eminentnim naučnicima, koji su svoje profesionalno interesovanje posvetili ovoj temi.“

„Veliki je izazov bio uspešno predstaviti istoriju i život našeg kraja u jednom takvom teškom vremenu, jer su borba protiv Nemaca, a potom i građanski rat i podele koje su usledile, ostavili posledice na odnose unutar našeg naroda, koje i danas osećamo.

Zato je važno da u godini kada obeležavamo 80 godina od početka Drugog svetskog rata, objektivno i ideološki neutralno osvetlimo jedan istorijski period, kada je narod valjevskog kraja, po ko zna koji put, pokazao svoj slobodarski i borbeni duh“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Postavka o Drugom svetskom ratu otvorena u Muzeju-0

Jedan od autora izložbe, naš sugrađanin dr Vladimir Krivošejev je istakao da je većina postavki u Srbiji izbegavala da prikaže period Drugog svetsko rata.

„Iako smo u mnogo čemu bili pioniri u muzeologiji u Srbiji, nismo se usudili da napravimo prvi taj iskorak. Ali nismo dočekali da neko pre nas to uradi. Postavke u Šapcu i Kruševcu su bile spojene naracije oba svetska rata. Nama nije ništa drugo ostalo, nego da povučemo i budemo opet prvi“, rekao je Krivošejev.

Postavka o Drugom svetskom ratu otvorena u Muzeju-1

Postavku je otvorio dr Kosta Nikolić, naučni savetnik i jedan od autora izložbe:

„Valjevo je bilo jedan od značajnijih centara Srbije u Drugom svetskom ratu. Preko Valjeva i njegove okoline su se prelomile sudbine sva tri najvažnija pokreta- dva antifašistička- partizana i četnika i  srpskog dobrovoljačkog korpusa.  Iza te kompleksne priče, kao da je postojao neki strah koji je bio karakterističan i za druge gradove u Srbiji. A to je kako prikazati i predstaviti tako kompleksnu prošlost, odnosno da li ćemo se nekome zameriti. Mi istoričari smo imali drugi pristup, da napravimo izložbu u skladu sa činjenicama, ne u skladu sa očekivanjima onih koji su direktno ili indirektno učestvovali u burnim događajima.“

(preuzeto sa opštine Valjevo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar