Vest: Potpisivanje memoranduma i unapređenje finansijskog upravljanja lokalne samouprave

Potpisivanje memoranduma i unapređenje finansijskog upravljanja lokalne samouprave

Potpisivanje memoranduma i unapređenje finansijskog upravljanja lokalne samouprave

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i predstavnici opština Mali Zvornik, Bač, Žabalj i grada Sremska Mitrovica, potpisali su Memorandum o saradnji između jedinica lokalne samouprave i Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove, koga zastupa Ambasada Švajcarske u Srbiji.

Potpisivanje memoranduma i unapređenje finansijskog upravljanja lokalne samouprave-0

Po rečima predsednika opštine Nikole Tomića, potpisivanje memoranduma, korak je kojim se obezbeđuje stručna podrška u procesu uspostavljanja ili unapređenja finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenja inovativnih modela u javnim finansijama  i nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća.

" Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, priprema dokumenta javne politike  koja će bliže urediti reformu sistema lokalne samouprave, tako da će ekspertska podrška  RELOF2, biti od velikog značaja.

Projekat koji podržava Vlada Švajcarske tokom 2021. i 2022.godine, omogući će adekvatnu primenu propisa, uspostavljanje procedura i mehanizama, a sve to kroz stručne obuke i uvođenje novih alata u svim oblastima funkcionisanja jedinice lokalne samouprave. Paralelno sa potpisivanjem Memoranduma, stvorena je mogućnost za međuopštinsku saradnju, razmenu i bogaćenje odnosa u cilju jačanja kapaciteta sličnih karakteristika opštine", izjavio je predsednik opštine Nikola Tomić.

Kroz projekte RELOF2 unaprediće se planiranje, raspodela i kontrola trošenja budžetskih sredstava, i istovremeno izgraditi mehanizmi za praćenje, nadzor i evaluaciju nad radom lokalnih preduzeća.

Ovakav način kontrole obezbeđuje stabilnost javnih finansija JLS i osigurava bolje pružanje usluga građanima, a samim tim i veću transparentnost u radu lokalne samouprave.

"Što se tiče transparentnosti rada lokalne samouprave, ona nije upitna, to već postoji. Samo će biti detaljnije predstavljena kroz javne finansije" , naglasio je predsednik opštine.

Uporedo sa potpisivanjem Memoranduma, a u cilju veće efikasnosti u radu, eksperti RELOF2 projekta će sa saradnicima iz JLS raditi na izradi Akcionog plana, što podrazumeva određivanje budućih zajedničkih aktivnosti u periodu od 2021-2023.godine. 



(Izvor: Opština Osečina)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar