Vest: Predstavljena knjiga Dragana Đemanovića "Ne sudi"

Predstavljena knjiga Dragana Đemanovića "Ne sudi"

Predstavljena knjiga Dragana  Đemanovića

Krajem prošle nedelje, u punoj sali Poreske uprave u Koceljevi, predstavljena je najnovija knjiga Dragana Đermanovića Đela. Roman “Ne sudi” je treći u poslednjih pet godina a prethodili su mu naslovi “Setidis” i “Oprostite mile duše”.

Priredio je i roman “Dva života jednog solunca” a autor je i knjige “Hronika opštine Koceljeva 1941-1945”.

Kako se navodi u predgovoru, tema njegovih romana je porodična i familijarna životna priča, ispričana pitkim, jednostavnim rečima na trilerski način.

–On čitaocu ne dozvoljava da ostane ravnodušan prema radnji priče i ostavi čitanje, već ga nagoni da roman pročita u jednom dahu kako bi saznao celu istinu, a onda da čitanje ponovi na malo sporiji način sa razmišljanjem o likovima i radnji- stoji u predgovoru.

U nedavno promovisanom romanu, sa samo četiri lika koja međusobno razgovaraju i slušaju jedni druge u kućnoj atmosferi, Đermanović donosi vreme prošlosti, ružne i teške okolnosti za porodice koje se na  kraju romana prepliću, jer su jedna familija.

Delo “Ne sudi” oslikava odnos, pa i sukob generacija između članova porodice Milinković, koja pripoveda i sluša priču o porodicama Stojić i Baćanov.

–Na izvestan način u romanu dominira sporedan lik, što je Đermanović vešto ukomponovao i što je retko u našoj književnosti. Pomalo napadan i interesantan je način razmišljanja i pričanja deke Gila koji se uporno nameće da bude glavna ličnost romana, a u stvari je samo pripovedač koji je druga ruka priče o svojoj daljoj familiji i njenim problemima- zapisano je na početku romana.

Autor je, čini se, prvi put likovima dodelio negativne uloge i time pokazao da sve porodice ne moraju biti srećne u svom blagostanju, što zbog međusobnih nesuglasica i problema unutar porodice, što zarad spoljašnjih uticaja i okolnosti, kakav na ljude može imati rat.

–Poruka romana samo potvrđuje da život i danas piše romane gde volimo nesreće u tuđim kućama i mislimo da to kod nas ne može tako da bude- navodi se u predgovoru i dodaje da je sve rečeno u naslovu, te da mi nismo oni koji treba da sude. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar