Vest: Svetac čiji je saputnik bio anđeo Božiji. Danas je Sveti Evtihije

Svetac čiji je saputnik bio anđeo Božiji. Danas je Sveti Evtihije

Svetac čiji je saputnik bio anđeo Božiji. Danas je Sveti Evtihije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Sveštenomučenika Evtihija; Svetu mučenicu Siru.

Svetac čiji je saputnik bio anđeo Božiji. Danas je Sveti Evtihije -0Sveti sveštenomučenik Evtihije

Jedan od manjih apostola, rodom iz Sevastopolja. Učenik i podražatelj apostola Jovana Bogoslova i Pavla. I ako nije ubrojan u 70 apostola, ipak se naziva apostolom zbog toga što je bio učenik velikih apostola, i što je u službi jevanđelskoj pokazao pravu apostolsku revnost. Posvećen za episkopa - misionera sv. Evtihije putovao je mnogo, imajući angela za saputnika. U tamnici primao je hleb nebeski od angela. Kada mu je telo bilo strugano zumbom železnom, tekla je iz njega krv sa neobično blagouhanim mirom. Bacan u oganj i pred zverove, i najzad posečen mačem u Sevastopolju.

Sveti mučenik Tation

Poreklom iz Mantineje blizu Klavdiopolja u Vitiniji. Stradao u vreme Dioklecijana. Posle velikih mučenja živ zarit u zemlju, i tako predao Bogu dušu svoju svetu.


Svetac čiji je saputnik bio anđeo Božiji. Danas je Sveti Evtihije -2Sveta mučenica Sira

Srodnica sv. Marije Golinduhe (v. 12. jula). Persijanka, iz grada Hirhaselevkosa, ćerka velikog žreca ognjepokloničkog. Vaspitana u neznaboštvu devica Sira saznade o Hristu od nekih ubogih žena hrišćanki, i njeno mlado srce raspali se ljubavlju prema Gospodu. Pri nekoj svojoj bolesti, a dok još ne beše krštena, potraži ona praha iz crkve od sveštenika hrišćanskog, no sveštenik je kao nekrštenu odbi. Tada ona sa velikom verom dotače se odežde sveštenikove i ozdravi. To čudesno iscelenje još je više utvrdi u veri Hristovoj. No njen bezdušni otac predade je ljutim istjazanjima, pri kojima ona primaše ohrabrenja i utehe od nebeskih viđenja. Nasilno udavljena konopom i utopljena u vodu 558 godine u vreme persijskog cara Hozroja I, a u svojoj 18 godini života. I tako ova sveta devica skonča slavno svoj zemaljski put i preseli se u nebeska angelska naselja.

Prepodobni Arsenije Komeljski

Rodom iz Moskve, od roda velikaškog. Kao mladić primio monaštvo u obitelji sv. Sergija Radonežskog. Kao uzorit monah bi izabran za igumana, no on žuđaše za molitvenom samoćom, i udalji se u Komeljsku šumu, gde se do smrti podvizavao boreći se hrabro sa velikim iskušenjima demonskim. Upokojio se u Gospodu 1550 god.

Sveti Georgije Limniot (Jezerski) Ispovednik

Veliki podvižnik Olimpijski. Postradao u starosti od 95 godina u vreme ikonoborstva, 716 god.

Beseda

o karakteru Hristovom, kako ga proreče Isaija

Neće vikati ni ružiti: niti će se

čuti glas Njegov po ulicama; Trske

stučene ne će prelomiti i lana što se

dimi ne će ugasiti, javljaće sud po

istini (Isa. 42, 2 - 3).

Ko imaše više prava od Gospoda Sina Božjeg da viče na zemlji, u vinogradu Svome, na bezakonike? Ko imaše više prava da ruži grešnike, koji naružiše Boga i zakon Božji? O krotosti umilna, neviđena među ljudima! O čista vodo planinska, koja se s visine slivaš i ćutke pereš nečistoću naselja ljudskih! Mnogi bezbožnici misle, da bi poverovali u Hrista, kad bi čuli od Njega reči ne blage nego gromovite. No šta je bolje, neka kažu bezbožnici, da li reči gromovite, sa vikom i hukom, koje prolaze bez dejstva kao dim teran vetrom, ili reči blage, koje imaju dejstvo groma? Može li legion gromova isterati legion đavola iz jednog posednutog čoveka? Ta legion gromova puklo je nad Gadarom, no legion đavola u ludom čoveku nisu to ni osetili. Ni na demone Gospod Isus ne vikaše, nego im tiho reče, da izađu, i oni poslušno izlažahu.

Nije stvar, braćo, u vici i u kritici, nego u sili. Trske stučene ne će prelomiti i lana što se dimi neće ugasiti. Ovo se odnosi na Stari Zavet, čiji duh su Fariseji bili stukli sasvim i pretrpali formalnostima subotarskim, i koji se samo još dimio, ali nije davao svetlost ljudima, zbog otupelog razuma i okamenjenog srca ljudi. Ne će Gospod prelomiti stučenu trsku niti će ugasiti sasvim prituljeni oganj onoga zakona, koga je On dao. Još se odnosi ovo i na ljude grešne. Ljude, utučene grehom, ne će On dokončati, niti grešnike, u kojima se svetlost božanska pretvorila u dim, ugasiti, nego će trsku ispraviti i oganj božanski u ljudima rasplamsati. Jer zbog grešnika je On i došao u svet. Javljaće sud lagano i krotko, ali sa silom, koju istina sama sobom nosi. Ponašaće se blagoi krotko, i sa sažaljenjem i milošću slično lekaru - no daleko uzvišenije i srdačnije - nego lekar kad uđe u kuću bezumnih.

O Gospode krotki i tihi, ispuni nas Tvojom prekrasnom krotošću i tihošću. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar