Vest: Vozovi saobraćaju usporeno zbog krađe delova kontaktne mreže

Vozovi saobraćaju usporeno zbog krađe delova kontaktne mreže

Vozovi saobraćaju usporeno zbog krađe delova kontaktne mreže

Zbog krađe delova kontaktne mreže iznad železničke pruge na deonici Beograd – Valjevo, "Infrastruktura železnice Srbije" bila je prinuđena da na više mesta uvede lagane vožnje, kako bi se očuvalo funkcionisanje i bezbednost saobraćaja.

Tako sada na deonicama Barajevo – Stepojevac (u dužini od šest kilometra), Vreoci – Lazarevac (u dužini od 1,3 kilometra) i Slovac – Valjevo (ud užini od oko pet i po kilometra)  Putnički vozovi saobraćaju brzinom od 30 kilometara na sat, dok je između Lazarevca i Lajkovca, u dužini od pet kilometra brzina ograničena na svega 20 km/sat.

To znači da na oko osamnaest kilometara pruge između Beograda i Valjeva putnički vozovi putuju brzinom između 20 i 30 km/sat. Zbog toga putnički vozovi na ovom delu barske pruge, koji je modernizovan pre pet godina i gde je predviđena brzina i do 100 km/sat, kasne i do sat vremena.

Na meti kradljivaca su delovi kontaktne mreže, koji se zovu čvrste tačke. One su napravljene od nosećeg užeta, koje je od legure bronze i dužine su od 100 do 130 metara. One služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara. Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25 hiljada volti. Krađom čvrstih tačaka kontaktne mreže ugrožava se njena stabilnost , što se odražava na redovitost i bezbednost saobraćaja sa elektro vučom.

"Infrastruktura železnice Srbije" ove krađe redovno prijavljuje nadležnim organima, ali se one intenzivno nastavljaju.

Između Beograda i Valjeva ukradeno je 10 čvrstih tačaka kontaktne mreže, ukupne težine oko 600 kilograma, od čega samo u proteklih par meseci čak četiri čvrste tačke, dok je duž barske pruge kroz Srbiju ukupno pokradeno 21 čvrsta tačka.

Cena jedne ukradene čvrste tačke na crnom tržištu premašuje 50.000 dinara prevashodno zbog materijala od koga se sastoji.

(Izvor: pravenovine.rs)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar