Region: Lazarevac

Lazarevac

U živopisnom delu Šumadijske Kolubare beše jedno bezimeno mesto poznato kao Zbegovac mada mu to ne beše pravo ime. Nalazeći se u dolinama reka Kolubara, Peštan, Turija i Lukavica uvek je bio na putu mnogih osvajača koji su prolazili ovim krajem. Sredinom 19. veka počeše naseljavati to bezimeno mesto a ubrzo zatim uputi se Narodnoj skupštini Srbije zahtev za osnivanje mesta al je problem i dalje bilo ime mesta. Obzirom da to beše 1889. godine kada Srbi slaviše veliki jubilej i uspomenu na 500 godina od Kosovskog boja, mesto nazvaše Lazarevac po slavnoj srpskom knezu Lazaru Hrebeljanović. Tako nastade Lazarevac koji od samog nastanka skoro neprekidno raste i razvija se današnjeg dana.

Istorija

Od samog zvaničnog nastanka mesta 28. juna 1889. godine Lazarevac je postao centar oblasti. Mesto se razvija kao upravno i privredno sedište oblasti i naglo napreduje. Ubrzo dobija sreski sud, osnovnu školu i druga nadleštva državne administacije a početkom XX veka poštu i apoteku. Uporedo sa državnom admistracijom raste i privredna delatnost kroz osnivanje esnafa u „Udruženje za međusobno pomaganje zanatlija“. Jedno vreme svoje službe u Lazarevcu proveo je i čuveni komediograf Branislav Nušić. Prvi svetski rat nanosi veliko razaranje kao i Kolubarska bitka koja je delom vođena i na teritoriji Lazarevca. Kao uspomena na veliko stradanje u Kolubarskoj bici u crkvi Svetog Dimitrija pohranjeni su posmrtni ostatci srpske i austrougarske vojske. To je jedan od retkih spomenika gde su sahranjeni ratni protivnici jedan pored drugog. Grad nastavlja započet razvoj u periodu između dva rata, ispitivanjem nalazišta uglja u kolubarskom basenu i gradnjom elektrane 1937. godine u selu Vreoci.  Kao prvi tako i drugi svetski rat ostavlja velike posledice po sam grad i stanovništvo. Lazarevac je oslobođen 19. septembra uz veliku pomoć Crvene armije. Nakon završenog rata počinje velika industrijalizacija potpomognuta novim otkrićima i pokretanjem velike eksplatacije ulja. Prvi ugljenokop sa procenjenih 500.000 tona rezervi uglja počinje sa radom 1950. godine i od tada se neprestano širi i razvija. Početkom iskopavanja počinje i razvijanje ostalih pratećih objekata za razvijanje iskopanog lignita, tako da 1956. godine otvorena je sušara prva takve vrste u Jugoslaviji. Obrazovanje je pratilo ovaj društveni napredan pa je 1959. godine osnovana tehnička škola a zatim i gimnazija. Prateći sve ove velike promene Lazarevac dobija statut grada 1964. godine.

Kulturno – turistički potencijal

Prateći brzinu industrijsku brzinu razvoja i kultura je dostigla veoma visok i zapažen nivo. To se ogleda u mnogobrojnim kulturnim manifestacijama i lokacijama.

Crkva Svetog Dimitrija sa spomen kosturnicom se svakako izdvaja kao najpoznatija lokacija u Lazarevcu gde je pohranjeno preko 10.000 srpskih i austrougarskih vojnika. Osim ove crkve još se ističu crkve brvnare u Brajkovcu, Vreocima i Baroševcu. U moderno smislu se ističu prelep kulturni centar kao i moderna galerija u centru grada sa legatom gospođe Leposave Lepe Perović. U sklopu gradskog zelenog pojasa nalazi i Kamengrad originalno delo vajara naivca Bogosava Živkovića.

Naseljena mesta opštine Lazarevac:

Arapovac; Barzilovica; Baroševac; Bistrica; Brajkovac; Burovo; Veliki Crljeni;  Vrbovno; Vreoci; Dren; Dudovica; Županjac; Zeoke; Junkovac; Kruševica; Lazarevac; Lukavica; Leskovac; mali Crljeni; Medoševac; Mirosaljci; Petka; Prkosava; Rudovci; Sakulja; Sokolovo; Stepojevac; Strmovo; Stubica; Trbušnica; Cvetovac; Čibutkovica; Šopić; Šušnjar.

Manifestacije u Lazarevcu:

Majski susreti mladih muzičara - maj

Međunarodni moto skup – jun

Dani Lazarevca – jun

Moba za nezaborav – jul   u selu Kolubarskom Leskovcu

Kulturno leto jul – avgust

Dan pčelarstva – septembar

Međunarodni festival humora – septembar

Dani evropske baštine – septembar

Festival srpskih vina – novembar

Dani Kolubarske bitke – decembar

Novogodišnje sokače - decembar

Kako stići do Lazarevca:

Kroz opštinu Lazarevac prolazi Ibarska magistrala najprometnija saobraćajnica ovog dela Srbije. Pored toga Lazarevac se nalazi na železničkom koridoru prema Crnoj Gori. Stanica Lazarevac je jedna od bitnijih na pruzi Beograd – Bar. Kao jedna od mnogih beogradskih opština Lazarevac je odlično povezana sa prestonicom autobuskim linijama.

Događaji iz regiona