Region: Valjevo

Valjevo

U Zapadnoj Srbiji na obroncima planina Maljen, Povlen, Medvednik i Jablanik nalazi se sedište Kolubarskog upravnog okruga grad Valjevo. Danas Valjevo spada u veća i razvijena mesta u Srbiji sa oko 60000 stanovnika. Grad je smešten u kotlini reke Kolubare koja ujedno i deli sam grad na stari deo orijentalnog stila popularni Tešnjar i novi deo - Knez Miloševu ulicu obogaćenu trgovinskim i ugostiteljskim objektima koji su vremenom postali samo gradsko jezgro. Danas je Valjevo poznato po mnogim kulturnim dešavanjima, muzejima, razvijenom seoskom turizmu i prelepim izletištima.

Istorija

Prvi pomen grada pod imenom Valjevo datira još sa kraja 14. veka u Dubrovačkim spisima gde se pominje kao važan trgovački centar. Istorija grada bila je veoma burna. Od prvog srpskog ustanka grad dobija ogroman značaj za samu državu. Čuvena seča kneževa dogodila se 1804. godine u Valjevu na samoj obali reke Kolubare gde su pogubljeni srpski velikani Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Valjevo je jedno od prvih mesta koji su oslobođeni u ustanku. Veliki značaj za oslobađanje mesta ima prota Matija Nenadović, vojvoda, prvi predsednik praviteljstvojušči sovjeta i istaknuti diplomata početkom 19. veka. Pravi procvat doživljava pod vlašću kneza Miloša Obrenovića kada Srbija dobija veću autonomiju.  Iz tog perioda potiče današnji izgled stare čaršije Tešnjar dok do kraja 19. veka novim urbanističkim radovima Valjevo dobija još jednu moderniju čaršiju. Valjevo je danas poznat kao grad sa dve čaršije. U 20. veku Valjevo je važan industijski i kulturni centar sve do početka Prvog svetskog rada kada postaje čuvena „grad bolnica“. U okolini grada vođena je čuvena kolubarska bitka pod komandom vojvode Živojina Mišića. Nažalost posle te velike pobede srpske vojske Valjevo biva zaraženo epidemijom pegavog tifusa koji desetkuje stanovništvo grada. Velika razaranje grad je doživeo i u drugom svetskom ratu a oslobođen je 18. septembra 1944. od strane NOVJ. Valjevo je bombardovano za vreme Nato agresije 1999. godine. U borbama iznad grada sa Nato pilotima poginuo je heroj i pilot Milenko Pavlović koji je rodom iz Valjeva.

Kulturno – turistički potencijal

Od samog razvitka varoši Valjevo postaje izuzetna kulturna destinacija. Grad sa okolinom ima pregršt kulturno-istorijskih spomenika veoma važni za kulturno nasleđe grada i države.

Deo muzejskog bogatstva smešteno je u najstarijoj zgradi Valjeva u Muselimovom konaku koji jedino čuva sećanje na slavne valjevske knezove i seču knezova. U gradu se nalazi istorijska građevina Kula Nenadovića koja čuva sećanje na prvi srpski ustanak.

Grad sa okolinom veoma je bogat crkvenim građevinama kao što je manastir Lelić, manastir Jovanja a među njima se posebno ističe u dolini reke Jablanice manastir Pustinja u kojem se čuva vredna relikvija – ikona Jovana Krstitelja.

Na udaljenosti od 11 kilometara nalazi se Brankovina gde je rođena naša čuvena pesnikinja Desanka Maksimović. Iz Brankovine potiče osim pesnikinje i prota Matija Nenadović istaknuti  vojvoda i diplomata, koji je darivao hramu u Brankovini krst relikvijar iz X veka i Veliko jevanđele koje je poklon ruskog cara. U samom mestu se nalazi spomen kompleks gde pohranjeni ostatci porodice Nenadović kao i naša pesnikinja Desanka Maksimović.

Manifestacije u Valjevu:

Tokom cele godine se održavaju razne manifestacije koje upotpunjuju društveni život grada.

Svetosavska trka - januar

Festival folklora „Zlatni opanak“ - april

Jazz fest Valjevo - maj

Međunarodni festival dečijeg folklora - maj

Desankini majski razgovori - maj   (Valjevo - Brankovina)

Dani maline - jun (Brankovina)

Petrovdanski dani  - jul (Valjevska kamenica)

Reli Povlen - jul (valjevske planine)

Tešnjarske večeri - avgust

Sabor frulaša Srbije - avgust

Dani gljiva - oktobar (Divčibare)

Festival duvan čvaraka – oktobar

Osim pomenutih manifestacija treba obići Petničke pećine udaljene oko 7 km, Narodni muzej, istaživačka stanica Petnica i planinu Divčibare.

Naseljena mesta opštine Valjevo:

Babina Luka; Balinović; Bačevci; Belić; Beloševac; Beomužević; Blizonje; Bobova; Bogatić; Brangović; Brankovina; Brezovice; Bujačić; Valjevo; Veselinovac; Vragočanica; Vujinovača; Gola Glava; Gorić; Gornja Bukovica; Gornje Leskovice; Degurić; Divci; Divčibare; Donja Bukovica; Donje Leskovice; Dračić; Dupljaj; Žabari; Zabrdica; Zarube; Zlatarić; Jazovik; Jasenica; Jovanja; Joševa; Kamenica; Klanica; Klinci; Kovačice; Kozličić; Kotešica; Kunice; Lelić; Valjevska Loznica; Lukavac; Majinović; Mijači; Miličinica; Mrčić; Oglađenovac; Osladić; Paklje; Paune; Petnica; Popučke; Prijezdić; Pričević; Rabas; Ravnje; Rađevo Selo; Rebelj; Rovni; Sandalj; Sedlari; Sitarice; Sovač; Stanina Reka; Stapar; Strmna Glava; Stubo; Suvodanje; Sušica; Taor; Tubravić.

Kako stići do Valjeva?

Valjevo je povezano sa svim većim mestima Srbije autobusima, a kroz grad prolazi pruga          Beograd -Bar. Autobusi i vozovi više puta dnevno saobraćaju ka najvažnijim gradovima Srbije.

U Valjevo kolima se može stići magistralnim putem iz pravca Šapca a i iz pravca juga putevi vode iz Bajine Bašte, Požege i Kosjerića.