Vest: Arhimandrit Vasilije Kostić svojim viđenjem priče o bludnom sinu oduševio Valjevce

Arhimandrit Vasilije Kostić svojim viđenjem priče o bludnom sinu oduševio Valjevce

Arhimandrit Vasilije Kostić svojim viđenjem priče o bludnom sinu oduševio Valjevce

„Biblija je puna velikih grešnika i autsajdera, jer takve Bog voli“, arhimandrit Vasilije Kostić.

     Ciklus tribina „Pravoslavlje i mladi“ nastavljen je predavanjem arhimandrita Vasilija Kostića, referenta crkvenih poslova u Svetom Arhijerejskom Sinodu SPC, na temu „Povratak iz usamljenosti u zajednicu“, u utorak 5. marta 2024. godine u Konferencijskoj sali Višeg javnog tužilaštva. Brojnim sabranim sveštenoslužiteljima Eparhije valjevske i posetiocima, predavač je na slikovit, emotivan, jasan način govorio o snazi pokajanja, jer je naš smisao i cilj život sa Hristom. Oca Vasilija je predstavio i najavio protonamesnik Dejan Tripković, urednik tribina, saopštivši i da se istog dana upokojila u Gospodu posle duge i teške bolesti gđa Dragana Marković, viši javni tužilac, zahvaljujući kojoj su vrata Konferencijske sale uvek bila otvorena za predavanja i ostale događaje koje je organizovala Eparhija valjevska. 

     Tema predavanja „Povratak iz ličnosti u zajednicu“ se po rečima oca Vasilija sama nametnula. U pitanju je zapravo jedna od pripremnih nedelja pred Veliki post, Nedelja bludnog sina, koja je dobila ime po istoimenoj priči, za koju se može reći da predstavlja suštinu jevanđelja i Crkve. Kao takva, ona je deo Trioda, perioda od sedamdeset dana, sastavljenog od pripremnih nedelja pred Veliki post, samog posta i, naposletku, Strasne sedmice. Zajedno sa periodom od Vaskrsa do Duhova, čini praznik Vaskrsenja, koji, kako otac Vasilije kaže, slavimo 120 dana. Brižljivo analizirajući priče o Zakheju, mitaru i fariseju, kao i o bludnom sinu, otac Vasilije je više puta istakao da Hristos leči fizičke nedostatke, a isceljuje duh, te da nas Crkva poziva da se okrenemo jedni drugima, da ne živimo u paklu. „Pakao je kada čujete čoveka iza vas, a ne možete da ga vidite jer niste u stanju da se okrenete i pogledate ga u oči“.

     Sva snaga vere ogleda se u rečima: „Gospode Bože, pomiluj me grešnoga!“ U tih pet reči stalo je sve što je čoveku potrebno za spasenje, istakao je predavač koji se potom zadržao na svakom segmentu priče o bludnom sinu koja bi se pre mogla nazvati pričom o milostivom Ocu. „Jer Otac je taj koji ništa ne pita, koji daje šta god se od njega traži, koji ne očekuje izgovore“, podvlači arhmandrit, dodajući da nema čoveka koji se ne može pronaći u ovoj priči. „Bog ne traži opravdanje već pokajanje, i nije strašno pogrešiti, nego je strašno ostati u grehu“, zaključio je arhimandrit Vasilije, koji će uskoro još jednom doći u Valjevo da održi predavanje i štićenicima Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike.

     Naredni gost-predavač biće protođakon dr Zlatko Matić, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, koji će govoriti na temu „Dom Gospodnji“, a predavanje oca Vasilija, zainteresovani mogu narednih dana da čuju i vide u programu radija „Istočnik“, kao i na internet stranicama radija i Eparhije valjevske.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar