Vest: Dobri rezultati koji podstiču na nove uspehe

Dobri rezultati koji podstiču na nove uspehe

Dobri rezultati koji podstiču na nove uspehe

Sa željom da bliže upozna rad nastavnika veronauke u školama na području Eparhije valjevske i pruži svoju podršku svemu što čine u obrazovanju novih naraštaja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije upriličio je prijem za njih u parohijskom domu Hrama Svetog Georgija u Novom naselju. Budući da je Sveta Liturgija centar našeg hrišćanskog života, Vladika Isihije sabranje je njome započeo, blagoslovivši veroučitelje čiji je poziv takođe pastirska služba.

Hrišćanin se formira. To nije datost. Gospod nam je dao darove, ali i mi sami treba da učinimo nešto. Upravo to je u Crkvi povereno veroučiteljima, čiji je poziv svešteni poziv, rekao je Vladika Isihije na kraju Svete Liturgije u Hramu Svetog Georgija, poželevši veroučiteljima da svoj poziv obavljaju usrdno i da se svi zajedno podvizavamo u Hristu Gospodu.

Dobri rezultati koji podstiču na nove uspehe-0

Potreba za širenjem reči Božje među ljudima je izuzetno velika, u tome ga je naročito uverilo služenje u manastiru Kovilj, gde je sa svojom sabraćom i tadašnjim igumanom, danas Patrijarhom srpskim G. Porfirijem, razgovarao sa ljudima i pružao znanje o veri, neophodno za ostvarivanje čoveka u celosti i sticanje duševnog mira. Misija veroučitelja je veoma važna, jer oni svojim znanjem i, što je još važnije, ličnim primerom daju odgovor na blagodat Božju.

Ako veroučitelj živi na hrišćanski način, ta blagodat se prenosi na decu. Zato je bitno da živimo u Crkvi. Da sva naša delatnost bude zasnovana na Liturgiji – rekao je Vladika Isihija u dobrodošlici veroučiteljima.

Eparhija valjevska je i dalje na vrhu među eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve kada je reč o odzivu učenika za veronauku. U osnovnim školama pohađa je 88 odsto, a u srednjim 83 odsto đaka.

Dobri rezultati koji podstiču na nove uspehe-1

Imajući u vidu moralnu degradaciju u našem društvu, do koje dolazi pod uticajem određenih fenomena sa zapada, u školama se mora stvoriti oaza u kojoj će se negovati pravoslavne vrednosti. Takođe, istakao je Episkop Isihije, važno je da veroučitelji budu povezani sa Svetosavskom omladinskom zajednicom i đake upućuju da joj se priključe.

Sekretar Eparhijskog odbora za veronauku, jerej Dalibor Čkojić, upoznao je veroučitelje sa izmenama Zakona o obrazovanju prema kojima se neće više moći predavati bez master stepena. Stoga, oni koji ga do sada nisu stekli, moraju to uskoro da učine, jer će u suprotnom biti zamenjeni adekvatnim kadrovima. Takođe, naveo je otac Dalibor Čkojić, saradnja sa školama je jako dobra, o čemu govori i mogućnost prezentacije predmeta veronauke, koju direktori na početku svake školske godine pružaju veroučiteljima.

Dobri rezultati koji podstiču na nove uspehe-2

Nekoliko veroučitelja podelilo je sa Vladikom Isihijem svoja iskustva u radu sa decom i saradnji sa kolegama, a veroučitelj u OŠ „Desanka Maksimović“ i duhovnik SOZ – a đakon Mija Bojinović pozvao ih je da svojim đacima predlože da se pridruže Svetosavcima u njihovim akcijama. U znak sećanja na prvi sastanak sa veroučiteljima, jerej Dalibor Čkojić darivao je panagijom Vladiku Isihija. Kao dobar domaćin, Vladika Isihije darovima je uzvratio, te su svi veroučitelji kao uspomenu na ovo sabranje svojim domovima poneli po ikonu Svetog Save i Zbornik tekstova o Vladiki Nikolaju, priređivača arhimandrita Jovana Radosavljevića.

Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!

(Eparhija valjevska)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar