Vest: Episkop Isihije na proslavi Dana Drugog centra za obuku

Episkop Isihije na proslavi Dana Drugog centra za obuku

Episkop Isihije na proslavi Dana Drugog centra za obuku

Drugi centar za obuku u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ i ove godine prigodnom svečanošću obeležio je Dan jedinice – 15. oktobar, ustanovljen kao uspomena na slavno oslobađanje Valjeva u Velikom ratu, koje su izdejstvovale jedinice Druge armije pod komandom vojvode Stepe Stepanovića.

Episkop Isihije na proslavi Dana Drugog centra za obuku-0

Za srpsku državu, od njenog nastanka, najveća vrednost je bila i ostala – sloboda. I to se jasno vidi u otporu pruženom u Velikom ratu vojno superiornijoj Austrougarskoj monarhiji. Borbom za slobodu naš narod je pokazao da je sloboda malih naroda veća od nasilja velikih i moćnih, rekao je u obraćanju na svečanoj akademiji komandant Centra pukovnik Saša Stojiljković. Drugi centar za obuku nastao je 24. juna 2011. godine preformiranjem Četvrtog centra. Sa ponosom nastavlja tradiciju Petog pešadijskog puka Kralja Milana, koji je učestvovao u svim ratovima koje je Srbija vodila od 1903. do 1918. godine. Vojnici koji su iz ovog Centra otišli na dalje služenje sa ponosom nose sećanje da su obuku prošli u Valjevu, a pripadnici Centra stalno učestvuju u humanitarnim akcijama kako u ovom kraju, tako i šire. Saradnja sa lokalnim i okružnim vlastima je odlična, istakao je pukovnik Saša Stojiljković.

Episkop Isihije na proslavi Dana Drugog centra za obuku-1

Vojska Srbije je uvek i u svemu uz svoj narod, jer je ona deo naroda. Pomagali smo civilnim vlastima u borbi protiv virusa korona. Našli smo se kad god je trebalo i računajte da ćemo bitu uvek tu uz svoj narod – poručio je pukovnik Stojiljković.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, lokalne samouprave, javnih ustanova i medija. Čast ovom važnom događaju ukazao je svojim dolaskom Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije. Nakon kulturno – umetničkog programa, Vladika Isihije blagoslovio je oficire i proveo prijatne trenutke u razgovoru sa njima.

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici ! 

(Eparhija valjevska)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar