Vest: Hram u Dupljaju proslavio slavu

Hram u Dupljaju proslavio slavu

Hram u Dupljaju proslavio slavu

Više sveštenoslužitelja Eparhije valjevske, predvođenih protojerejem Draganom Jakovljevićem, arhijerejskim namesnikom valjevskim prvim, služilo je i pojalo na Svetoj Liturgiji 10. maja 2024. godine povodom slave crkve u Dupljaju  – Spaljivanja moštiju Svetog Save. Sabrao se veliki broj vernika, a četiri porodice su bile domaćini slave. „Sveti Sava je svoj život poklonio Hristu i on je naš najveći molitvenik i zastupnik pred licem Božjim“, rekao je u prazničnoj propovedi otac Dragan Jakovljević.

Hram Spaljivanja moštiju Svetog Save u Dupljaju, jedna od mlađih svetinja u Eparhiji valjevskoj, s obzirom na to da je podignuta 2005. godine, jedina je u valjevskom kraju posvećena spomenu na događaj iz 1594. godine, kada su Turci, ne bi li ubili veru u srpskom rodu, spalili mu ono najvrednije što je imao – mošti Svetog Save. To se zbilo na Vračaru, veruje se, na mestu gde je podignut Hram Svetog Save, zavetna svetinja našeg naroda. „Plamen sa Vračara, a danas Hram Svetog Save, osvetljavaju put našem narodu. A ova svetinja u Dupljaju, takođe je putokaz u život večni i u Carstvo nebesko“, istakao je u besedi arhijerejski namesnik valjevski prvi.

Otac Dragan Jakovljević je još naglasio da i dalje proslavljamo Vaskrsenje Hristovo, događaj nad događajima, koji je i naše vaskrsenje. „Gospod nam je vaskrsenjem pokazao put koji je svima nama zadat, jer čovek nije stvoren za smrt, već za život večni… Smrt za pravoslavnog hrišćanina nije ništa drugo do susret sa živim Bogom… Tako je živeo Sveti Sava koji je život svoj poklonio Hristu. Njegovim molitvama da se nađemo i pogledamo u licu Vaskrsenja Hristovog“, rekao je propovednik, čestitajući slavu parohijanima i sveštenstvu u Dupljaju.

Hram u Dupljaju proslavio slavu-0

Ovogodišnji domaćini slave su dve porodice Radovanovića, kao i porodice Mitrović i Tufegdžić. Uz pomoć svojih sveštenika, protojereja Zorana Simića i protonamesnika Nevena Lukića, starešine svetinje, pripremili su trpezu ljubavi koja je upriličena posle litije i osvećenja slavskih darova.

Na slavskom ručku, starešina hrama, protonamesnik Neven Lukić, u pozdravnom slovu zablagodario je sveštenicima koji su odslužili Svetu Liturgiju, Crkvenom odboru i svim ljudima dobre volje koji se nesebično zalažu da hram u Dupljaju bude ovako lepo uređen. U ime Crkvene opštine, ovogodišnjim domaćinima hramovne slave, Dragoljubu Radovanoviću, Vojislavu Mitroviću, Jordanu Tufegdžiću i Dragutinu Radovanoviću, koji su doprineli da ovaj dan bude lepo i dostojanstveno proslavljen,  starešina hrama sveštenik Neven Lukić im je, u znak zahvalnosti, uručio na dar i molitveno sećanje po jedan primerak Svetog pisma Novoga zaveta.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar