Vest: Javno zdravlje - društvena briga

Javno zdravlje - društvena briga

Javno zdravlje - društvena briga

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, održan je radni sastanak koordinatora za izradu Plana javnog zdravlja,  Milijane Popović i Aleksandra Price, sa koordinatorom i članovima radne grupe za izradu Plana javnog zdravlja opštine Osečina.

Tokom sastanka analizirano je javno zdravlje na području opštine Osečina kroz  vitalne i demografske pokazatelje, indikatore kvaliteta vazduha, voda, zdravstvene zaštite, uključenost dece i omladine u sistem vaspitanja, obrazovanja, pružanje zdravstvenih, socijalnih usluga i slično.

„Ono što je važno istaći, je svakako da rezultate brige o javnom zdravlju danas, ne možemo sagledati odmah, ali je značajno da briga o javnom zdravlju je briga cele zajednice i njeni rezultati su vidljivi za duži vremenski perod. 

Jednostavan primer iz prakse, neko ko sluša glasnu muziku neće oštetiti sluh u trenutku, ali će posledice biti izražene u srednjem životnom dobu.

Zato je neophodno identifikovati koji su to indikatori koji će doprineti unapređenju javnog zdravlja. 

Lokalna zajednica koja ima zdravo stanovništvo ima resurse koji će doprineti sebi, svojoj porodici, prijateljima i društvu u celosti“, istakli su koordinatori Popović i Prica.

Zorica Pavlović, koordinator radne grupe, članovi Nada Milovanović, Željko Andrić, Nikola Milosavljević i Darko Grujičić, predstavili su faze nastanka strateškog dokumenta i zahvalili se SKGO i koordinatorima na stručnoj i finansijskoj pomoći.

Plan javnog zdravlja je lokalni  strateški dokument javnog zdravlja uveden kao obaveza Zakonom o javnom zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


(Izvor: Opština Osečina)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar