Vest: Ko je bila prva apotekarka u Ljigu?

Ko je bila prva apotekarka u Ljigu?

Ko je bila prva apotekarka u Ljigu?

Ljig je proglašen za varoš 3. septembra 1920. godine i od tada kreće njegov ubrzani razvoj. U ovu malu varoš sa nepunih 200 stanovnika počinju da pristižu ljudi sa raznih strana kako bi tu pronašli svoju sreću. Neki dolaze iz lajkovačkih, mioničkih ili rudničkih sela, ali jedna doseljenica naročito se mogla izdvojiti. To je Savka Ristić.

Tadašnjoj varoši bio je potreban apotekar. Pošto nigde u bližoj okolini nije bilo osobe obrazovane u tom smeru, svoju priliku da započne novi život i posao u Ljigu, dobila je Savka Ristić 1926. godine, tada nedavno diplomirani farmaceut. Došla je iz samog centra Beograda, iz Šafarikove ulice, nedaleko od zgrade Politike iz ugledne porodice Ristića. Rođena je 1894. u Smederevu, a fakultet završila na Zagrebačkom sveučilištu. Prema svedočenjima njenih rođaka, prigovarano joj je zašto je odlučila da dođe u malu varoš od svega dve ulice, ali ona nije odustajala. 

Svoju prvu apoteku otvorila je u današnjoj Hadži Đerinoj ulici u kući Desimira Sajića. Posao je dobro krenuo, a njenoj porodici se svideo Ljig, pa se Savki ubrzo pridružuju njena majka Zora i sestra Draga koja joj je pomagala u apoteci. 

Vremenom, Savka je napravila svoju kuću u Ljigu u današnjoj ulici Vojvode Mišića. Bila je to najlepša kuća u varoši tog vremena, izgrađena po projektu arhitekte Milenka Savčića, inače sina Miloša Savčića, srpskog industrijalca i jednog od najbogatijih Evropljana svog vremena. I dans ova kuća zavređuje pažnju građana, a i takođe je pod zaštitom države kao spomenik kulture. 

Pored apotekarskog posla, Savka se odazvala i pedagoškom pozivu. Ljižani i danas pamete kako je Savka brinula o njihovoj deci i pomagala im da završe škole i fakultete. Neka od te dece postala su sudije ili lekari poput Slobodana Rulića koji je spasao mnoge Ljižanke od najtežih bolesti.

Savka je umrla u valjevskoj bolnici 18. septembra 1986. godine u 92. godini života. Ljižani je i dalje pamte po dobrom, a njenoj kući se dive, nadajući se da će ona jednog dana postati zavičajni muzej.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar