Vest: Kod Valjeva otkrivena najveća poznoantička pećinska kolektivna grobnica u Evropi

Kod Valjeva otkrivena najveća poznoantička pećinska kolektivna grobnica u Evropi

Kod Valjeva otkrivena najveća poznoantička pećinska kolektivna grobnica u Evropi

Povodom otkrivanja najveće pećinske poznoantičke grobnice u Evropi u Petničkoj pećini kod Valjeva saopštenjem za medije oglasili su se arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Istraživačke stanice Petnica i speleolozi Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva. Oni tvrde da su otkrili najveću poznoantičku pećinsku kolektivnu grobnicu u Evropi u do sada nepoznatnoj dvorani u Petničkoj pećini. Tim povodom, u četvrtak, 13. oktobra, u Istraživačkoj stanici Petnica biće održana konferencija za novinare.

Kako stoji u saopštenju, do ovog otkrića došlo je nakon višemesečne suše i znatnog pada nivoa vode u podzemnom Aždajinom jezeru koji je omogućio pristup delovima pećine koji do sada nisu bili istraživani i kroz koje protiče podzemni tok reke Banje. U toku prvih ispitivanja novootkrivene dvorane od strane valjevskih speleologa i arheologa iz Istraživačke stanice Petnica uočeni su delovi ljudskih skeleta koji su se nalazili u vodi prekriveni sitnim peskovitim muljem.

U toku ovog istraživanja pronađeni su skeletni ostaci više od 20 osoba, različte starosne dobi od dece do odraslih, kao i delovi keramičkih posuda iz perioda kasne antike (IV-V vek). Utvrđena arheološka situacija navodi na zaključak da tela pokojnika nisu ukopavana već su iz nekog razloga ostavljena na stenovitoj površini pećinskog kanala. Usled dugotrajnog uticaja jakih vodenih struja vremenom je došlo do njihovog pomeranja iz položaja u kojem su pohranjeni. U narednom periodu predstoje detaljne antropološke, genetske i druge specijalističke analize skeletnog materijala, kao i precizno datovanje skeleta.

Očekujemo da će u bliskoj budućnosti biti nastavljena dalja istraživanja unutar Petničke pećine i njene šire okoline.

Ovakav vid sahranjivanja u doba pozne antike, sa velikim brojem skeleta koji su pohranjeni duboko unutar pećine, do sada nije bio poznat na tlu Evrope. Nalaz iz podzemnog toka reke Banje predstavlja jedinstveni slučaj i značajno arheološko otkriće.

Na značaj Petnice i Petničke pećine tokom perioda pozne antike upućuju i rezultati ranijih arheoloških istraživaja sa nekropole ispred pećine, kao i grobnog mesta novorođenčeta unutar bočnog kanala dvorane sa vigledima. Po svojoj prirodi ova otkrića svrstavaju Petničku pećinu u grupu značajnih arheoloških lokaliteta i predstavljaju važan element za poznavanje i proučavanje antičke Evrope, stoji u saopštenju za javnost.

Izvor: N1



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar