Vest: Na današnji dan - 18. Februar -

Na današnji dan - 18. Februar -

Na današnji dan - 18. Februar -

1405. godine – Tokom invazije, koju je predvodio protiv Kine, umro tatarski emir Timur Lenk, nazvan Tamerlan, osvajač Persije, Indije, Mesopotamije i većeg dela Male Azije, čije se carstvo prostiralo od Moskve do Kineskog zida, s prestonicom u Samarkandu. Turskog sultana Bajazita Prvog je potukao 1402. godine u bici kod Angore, što je oslabilo Otomansko carstvo i produžilo postojanje južnoslovenskih feudalnih država do druge polovine 15. veka..

 

1455. godine Umro italijanski slikar fra Anđeliko, dominikanski kaluđer, jedan od najvažnijih predstavnika rane renesanse, čije su freske i oltarske slike pune naivne lepote. Posleednji je od italijanskih slikara koji je pod uticajem srednjovjekovne filozofije težio idealističkom formalizmu, pri čemu ga je posebno privlačilo istraživanje prostora primenom perspektive. Njegovi najvažniji radovi su freske u manastiru Svetog Marka u Firenci i freske u Vatikanu.

 

1478. godine – Brat engleskog kralja Eduarda IV, Džordž, vojvoda od Klarensa, osuđen zbog izdaje, ubijen je u Taueru u Londonu tako što je udavljen u buretu vina.

 

1516. godine - Rođena engleska kraljica Meri Prva Tjudor, kćerka Henrija Osmog, nazvana "krvava Meri", koja je tokom vladavine od 1553. godine do smrti 1558. godine pokušala progonima i lomačama da uništi protestantizam i Englesku vrati rimokatolicizmu. Kao supruga španskog kralja Felipea Drugog, pod uticajem rimokatoličke reakcije, potčinjavala je englesku politiku interesima Španije. Mlada engleska buržoazija, udružena s "novim plemstvom", uspostavila je ponovo protestantizam, kad je 1558. godine na presto došla njena sestra Elizabeta Prva, koja je počela da stvara englesku imperiju.

 

1546. godine – Umro je nemački verski reformator Martin Luter, avgustinski monah, osnivač protestantizma u Nemačkoj, najznačajniji vođa evropske crkvene reformacije. Luter je 1517. godine prikovao na vrata katedarale u Vitenbergu 95 teza o reformi crkve i pozvao na javnu raspravu. Papa Lav Deseti ga je isključio iz rimokatoličke crkve, ali se njegovu učenje proširilo Nemačkom i zahvatilo sve društvene slojeve, pretvorivši se u široki narodni pokret protiv papske vlasti. Osuđivao je deformacije, licemerje i korupciju rimske crkve, posebno oštro nastojanje pape Lava Desetog da prodajom indulgencija, kojima su "iskupljivani" čak i budući gresi, sakupi novac za dovršenje hrama Svetog Petra u Rimu. Njegovo učenje se kasnije proširilo i na druge zemlje, a Luterovi spisi i prevod Biblije su odlučujuće uticali na stvaranje jedinstvenog nemačkog književnog jezika.

 

1564. godine – Umro je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pesnik Mikelanđelo Buonaroti, uz Leonarda i Rafaela najveći umetnik visoke renesanse. U kamenu je klesao savršene proporcije ljudskog tela, njegovu životnost i aktivnu snagu, dramatičnu intenzivnost misli i osjećanja. U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu je oslikao prizore iz Starog zavjeta, uključujući ogromni "Strašni sud", veličanstvena dela plastične snage i prostudiranih pokreta. Sagradio je Lorencovu biblioteku u Firenci, u Rimu je projektovao trg Kampidoljo, dovršio najlepšu renesansnu palatu Farneze i nastavio rad na crkvi Svetog Petra. Napisao je znatan broj stihova misaonog sadržaja i strasnog izraza. Dela: skulpture "David", "Mojsije", "Robovi", "Jutro", "Veče", "Dan", "Pijeta". sahranjen je uz najveće počasti u crkvi Santa Kroće u Firenci.

 

1745. godine - Rođen italijanski fizičar Alesandro Volta, koji je, izučavajući elektricitet, pronašao elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata. Tokom nekih istraživanja pronašao je gas metan. U tom period Luiđi Galvani proučavao je elektricitet ali ga Volta definisao da elektricitet dolazi od metala. Godine 1800. Volta je izumeo voltin elektrostatički stup – prvu električnu bateriju. Ova baterija je bila u osnovi elektrohemijska baterija, koja se sastoji od naizmenično poređanih ploča bakra i cinka, a kao elektrolit koristi vodeni rastvor sulfatne kiseline i kuhinjske soli. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime - volt, volt-amper, Voltin luk.

 

1861. godine – Prvi parlament ujedinjene Italije proglasio je sardinskog kralja Vitorija Emanuela II za kralja Italije.

 

1865. godine – Flota Unije je u Američkom građanskom ratu zauzela grad Čarlston u Južnoj Karolini, jedno od najvažnijih uporišta južnjačkih snaga.

 

1866. godine - Rođen srpski vojskovođa Janko Vukotić, divizijar crnogorske i general jugoslovenske vojske, jedan od najvećih vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Kao načelnik štaba crnogorske Vrhovne komande, komandovao je na Badnje veče 1915. godine Sandžačkom vojskom, čijih je 6.500 boraca u odsudnoj bitki kod Mojkovca sprečilo 53. i 62. diviziju austrougarske armije sa 20.000 vojnika i neuporedivo nadmoćnijom artiljerijom da udare u bok Srbima koji su se povlačili ka Albaniji. U Prvom balkanskom ratu 1912. godine i 1913. godine komandovao je Istočnim odredom crnogorske vojske, a u Drugom balkanskom ratu 1913. godine Crnogorskom divizijom u sastavu srpske vojske. Kroz karijeru bio je ađuntant kralja Nikole I Petrović Njegoš i kralja Aleksandra Karađorđević.


1877. godine - Rođen srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić, koji je pretežno komponovao na osnovama srpske narodne muzike. Završio je Konzervatorijum u Beču, bio direktor muzičkih škola "Stanković" i "Mokranjac" u Beogradu, kapelnik Narodnog pozorišta, šef Muzičkog odeljenja Radio-Beograda, urednik "Muzičkog glasnika". Dela: muzika za komade ", "Dorćolska posla", "Kosovska tragedija", opera "Zulumćar", "Ženidba Janković Stojana", orkestarski "Skerco d-mol".

1896. godine - Rođen francuski pisac Andre Breton, glavni teoretičar nadrealizma. S francuskim piscima Lujom Aragonom i Filipom Supoom, 1919. je osnovao časopis "Literatura", organ dadaističkog pokreta.. Marionetska pronacistička francuska vlada u Višiju zabranila je 1941. godine njegovu "Antologiju crnog humora", posle čega je prinuđen da izbegne u SAD. Vratio se 1946. godine i u Parizu je 1947. godine organizovao Međunarodnu nadrealističku izložbu. Dela: "Nadrealistička revolucija", "Nađa", "Sjaj zemlje", "Izgubljeni koraci", "Praskozorje", "Fatamorgana", "Nadrealizam i slikarstvo".

 

1900. godine – Počela je bitka kod Pardeberga u kojoj su Buri pretrpeli prvi veliki poraz u ratu s Britancima. Krajem februara 4.000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušli u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

 

1915. godine – Umro je srpski političar, diplomata, filolog i istoričar Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke 1880. godine. Kao ministar prosvete sproveo je reforme u školstvu i pokrenuo osnivanje Narodne biblioteke, muzeja i Državne štamparije. Napisao je “Srpsku bibliografiju” sa popisom svih srpskih knjiga objavljenih 1741-1861 i 1868-76 i više zapaženih radova iz srednjovekovne istorije. Zastupao je Srbiju kao ambasador u Carigradu, Parizu i Petrogradu, a bio je i šef srpske delegacije koja je zaključila 1912. godine mir s Turskom posle Prvog balkanskog rata. Objavio je više od 400 naučnih radova, najviše iz istorije, slovenske filologije, teorije književnosti, političke i pravne istorije, istorijske geografije. U mladosti je pisao pesme i romane i prevodio, bio je učenik Đure Daničića, a 1868. uređivao je i izdavao časopis "Vila". Njegovom zaslugom štampani su "Zakonski spomenici srpskih država srednjeg veka" i "Zakonik Stefana Dušana, cara srpskog". Dela: "Vaskrs države srpske", "Srbi i Turci četrnaestog i petnaestog veka", "Selo", "Balkanska pitanja", "Istorija srpske književosti", "Srpska gramatika".

 

1915. godine - Nemačka u Prvom svetskom ratu, pomoću podmornica, otpočela pomorsku blokadu Velike Britanije.

 

1932. godine – Rođen je češki filmski režiser Miloš Forman, naznačajniji predstavnik “novog talasa” u češkoj kinematografiji. Proslavio se filmovima “Let iznad kukavičjeg gnezda”, snimljen po odlasku u SAD 1967. godine, dobitnik pet Oskara, “Amadeus”, za koji je takođe dobio Oskar, “Kosa”, “Svlačenje”, “Narod protiv Larija Flinta”.

 

1952. godine – Grčka i Turska su postale članice NATO-a.

 

1956. godine – Umro je francuski kompozitor Gistav Šarpantje, koji je 1902. godine osnovao “Konzervatorijum Mimi Pinson”, namenjen muzičkom obrazovanju radnika. Proslavio se operom “Lujza”, kojom je pokušao stvoriti naturalistički izraz u operi. Poznate su i njegove solo pesme na stihove Bodlera i Verlena.

 

1960. godine – Argentina, Brazil, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Čile postigli su dogovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja slobodne trgovine.

 

1965. godine – Proglašena je nezavisnost afričke države Gambije u okviru Britanskog komonvelta.

 

1967. godine – Umro je američki atomski fizičar Robert Openhajmer, profesor Univerziteta u Kaliforniji, vodeći stručnjak u izradi prve nuklearne bombe u laboratoriji u Los Alamosu. Od 1953. godine, u vreme “makartizma” bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima. Rehabilitovan je 1963. godine, a Komisija za atomsku energiju SAD mu je dodelila Fermijevu nagradu.

 

1991. godine – U terorističkom napadu Irske republikanske armije (IRA) na železničkoj stanici Viktorija u Londonu, u eksploziji podmetnute bombe poginula je jedna, a ranjeno najmanje 40 osoba.

 

1997. godine – Centar za mine UN objavio je da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazi oko milion nagaznih mina, a prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta od mina je u periodu 1992-97. godine stradalo oko 3.200 osoba, od kojih 686 dece.

 

2002. godine – Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počeo je dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu. Tokom ovog postupka, koji je završen 13. septembra, tužilaštvo je izvelo 145 svedoka.

 

2004. godine – U Iranu je u eksploziji voza koji je prevozio mešavinu nafte i hemijskih supstanci poginulo najmanje 200, a povređeno više od 400 osoba.

 

2008. godine – Sjedinjene Američke Države prve su zvanično priznale Kosovo kao suverenu nezavisnu državu. Istoga dana nezavisnost Kosova priznale su i FrancuskaVelika BritanijaNemačka i Italija. Do danas Srbija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost kao ni mnoge države sveta, među kojima su stalne članice Saveta bezbednosti sa pravom veta  Rusija i Kina. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar