Vest: Na današnji dan - 21. Februar -

Na današnji dan - 21. Februar -

Na današnji dan - 21. Februar -

1437. godine – U škotskom manastiru u Pertu ubijen je škotski kralj Džejms I. Zaveru su pripremili pripadnici visokog plemstva da bi sprečili kralja da učvrsti svoju vlast i smanji njihov uticaj na vođenje državnih poslova. Za vreme vladavine uspeo je da ojača kraljevsku vlast, posebno u pravosuđu, administraciji i u vođenju trgovine, čime je izazvao žestok otpor plemstva, što ga je na kraju koštalo i prestola. Pretpostavlja se da je on autor poeme "Kraljevska knjiga".

 

1513. godine – Umro je papa Julije II, zaštitnik umetnosti i umetnika. Tokom njegovog pontifikata od 1503. godine Papska država je postala centar umetnosti i kulture. Po papinoj narudžbi Mikelanđelo je oslikao Sikstinsku kapelu, Rafael Santi njegove privatne odaje, a Bramante je rekonstruisao crkvu Svetog Petra u Vatikanu.

 

1613. godine – Na ruski presto je stupio Mihail, sin moskovskog patrijarha Filareta, rodonačelnik dinastije Romanov koja je vladala Rusijom do 1917. godine.

 

1677. godine – Umro je holandski filozof Baruh de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofijeKritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali su gnev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga je 1656. godine anatemisala i isključila iz svojih redova. Za života je objavio samo "Principe filozofije Renea Dekarta" i "Teološko-politički traktat". Posthumno je objavljeno njegovo kapitalno delo "Etika", podeljeno u pet delova - o Bogu, o prirodi i poreklu duha, o poreklu i prirodi afekata, o ljudskom ropstvu ili o snazi afekata, o moći razuma ili ljudskoj slobodi. Spinoza je dokazivao da filozofija "nema druge svrhe osim istine", dok religija "teži jedino pokoravanju i pobožnosti".

 

1728. godine - Rođen ruski car nemačkog porekla Karl Peter Ulrih, vojvoda od Holštajn-Gotorpa, poznat kao Petar Treći Fjodorovič Romanov, koji je vladao samo nekoliko mjeseci. Na prestolu je bio od 5. januara 1762. godine do 9. jula iste godine, kad je zbačen i nekoliko dana potom ubijen prema nalogu supruge, kasnije carice Katarine Velike. Dvorskom prevratu je prethodilo nezadovoljstvo labilnim Petrom Trećim, koje je kulminiralo sramnim okončanjem sedmogodišnjeg rata s Pruskom, kad je pruski uticaj postao presudan u ruskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici. Zaverenici su pridobili carsku gardu, senat i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve i prisilili cara na abdikaciju, potom ga uhapsili i otrovali na osnovu naredbe Katarine Velike.

 

1794. godine – Rođen je meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana, predsednik Meksika nekoliko puta između 1833. godine i 1855. godine, kada je oboren u narodnom ustanku pod vođstvom liberala. Upamćen je i po osvajanju tvrđave Alamo u Teksasu 1836. godine, kada je oko 4.000 vojnika pod njegovom komandom masakriralo oko 200 branilaca tvrđave, među kojima i legendarnog Dejvi Kroketa.

 

1795. godine - Holandija predala Velikoj Britaniji ostrvo Cejlon u Indijskom okeanu.

1836. godine - Rođen francuski kompozitor Leo Delib, koji je među prvima komponovao simfonijski balet.  Komponovao je i opere i operete, lake, dopadljive i elegantne melodike. Dela: baleti "Kopelija", "Silvija", opera "Lakme".

 

1866. godine – Rođen je nemački bakteriolog August fon Vaserman, koji je 1906. godine pronašao metodu za utvrđivanje sifilisa poznato kao Vasermanova reakcija.

 

1885. godine - Rođen francuski pisac, reditelj i glumac ruskog porekla Aleksandar Žorž Gitri, poznat kao Saša Gitri, autor lakih komedija, koje je sam režirao i u njima igrao glavne uloge. Dela: komedije "Noćni čuvar", "Lepa svadba", operete "Maskirana ljubav", "Mocart", filmovi "Kad bi Versaj progovorio", "Roman jednog varalice".

 

1888. godine - Umro srpski novinar i publicista Mita Cenić, sledbenik Svetozara Markovića, najistaknutija ličnost radničkog pokreta u Srbiji od 1875. godine do smrti. Kao student medicine iz Francuske je proteran pod optužbom za pripremu atentata na kneza Milana Obrenovića, koji je tada boravio u Parizu. U Srbiji je potom optužen da priprema prevrat i osuđen na osam godina robije u teškim okovima. Po izlasku iz zatvora pokrenuo je listove "Radnik", zatim "Borbu", "Istinu" i političko-književnu reviju "Čas".

 

1893. godine  – Rođen je španski gitarista Andres Segovija najveći majstor tog instrumenta u 20. veku, jedan od prvih gitarista koji je tehniku gitare prilagodio polifoničnim delima.

 

1907. godine - Rođen engleski pisac Visten Hju Odn, duhovni vođa nove škole levičarskih pesnika koji su u deceniji uoči Španskog građanskog rata obnovili englesku poeziju i pisali pod uticajem Tomasa Eliota. Dela: zbirke pesama "Pesme", "Govornici", "Ples smrti", "Gle, stranče", "Drugo vreme".".

 

1911. godine – Japan i SAD su potpisali trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u Ameriku.

 

1916. godine – Nemačkim napadom počela je bitka kod Verdena u Francuskoj, najduža i najkrvavija u Prvom svetskom ratu. U bici koja je okončana 18. decembra poginulo je oko milion nemačkih i francuskih vojnika.

 

1924. godine - Rođen zimbabveanski revolucionar i državnik Robert Gabrijel Mugabe, koji je posle sticanje nezavisnosti Zimbabvea 1980. godine postao prvi premijer te afričke zemlje. Prethodno je kao vođa partije ZANU predvodio najjači gerilski pokret u Rodeziji protiv režima bele manjine.

 

1941. godine – U avionskoj nesreći je poginuo kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. godine izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu koju je podelio sa svojim saradnikom Džonom Maklaudom.

 

1943. godine – Britanski kralj Džordž VI  dodelio je Rusima odlikovanje “Mač časti” za odbranu Staljingrada u Drugom svetskom ratu.

 

1947. godine – Američki pronalazač Edvin Herbert Lend demonstrirao je u Njujorku prvu “instant kameru”, Polaroid.

 

1958. godine – Gamal Abdel Naser je izabran za prvog predsednika Ujedinjene Arapske Republike, federacije Egipta i Sirije.

 

1963. godine - SSSR upozorio SAD da bi napad na Kubu mogao da znači svetski rat.

 

1965. godine – Tokom govora na skupu Afro-američke organizacije jedinstva, u Njujorku je ubijen američki borac za građanska prava i vođa američkih crnaca Malkolm Eks.

 

1972. godine – Ričard Nikson je doputovao u Peking, kao prvi predsednik SAD u poseti Narodnoj Republici Kini. Time je počela normalizacija američko-kineskih odnosa i otvoren je put za prijem Kine u UN i njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti.

 

1974. godine – U Skupštini SFR Jugoslavije proglašen je novi Ustav kojim su definisane promene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike su faktički postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina “konstitutivni elementi” federacije, čime je njihova veza sa Republikom Srbijom svedena na minimum.

 

1983. godine – U etničkim nemirima posle izbora u indijskoj državi Asam poginulo je više od 800 ljudi.

 

1991. godine – Umrla je engleska balerina Margot Fontejn jedna od najvećih balerina 20. veka. Sa izvanrednim uspehom interpretirala je širom sveta glavne uloge u baletima “Žizela”, “Labudovo jezero”, “Začarana lepotica”, “Žar ptica”. Gostovala je u Beogradu 1954. godine.

 

1992. godine  – Savet bezbednosti UN doneo je rezoluciju 743 o upućivanju mirovnih snaga UN u SFR Jugoslaviju UNPROFOR sa mandatom od 12 meseci. Komandni punkt 14.000 “plavih šlemova” biće smešten u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

1997. godine – Pristalice i simpatizeri srpske koalicije “Zajedno”, koji su gotovo tri meseca protestovali širom Srbije zbog poništavanja rezultata lokalnih izbora, okupili su se u Beogradu da proslave konstituisanje Skupštine grada, prve posle Drugog svetskog rata u kojoj na vlasti nisu bili komunisti. Svečani čin tog dana bio je skidanje zvezde petokrake, simbola komunizma, sa kupole Gradske skupštine. Za gradonačelnika je izabran lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

 

1999. godine - Poseta indijskog premijera Atala Biharija Vadžpaija Pakistanu, prvog šefa vlade Indije susednoj zemlji posle deset godina, okončana je dogovorom dve države da bliže sarađuju radi rešenja spora u Kašmiru, smanjenja napetosti i rizika izbijanja međusobnog nuklearnog rata.

 

2001. godine – U Kandaharu, sedištu talibana, više od hiljadu ljudi prisustvovalo je javnom izvršenju smrtne kazne vešanjem nad dve žene optužene za prostituciju.

 

2002. godine – Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u zvaničnu posetu Kini. To je prva poseta jednog američkog predsednika Kini posle 30 godina. Ričard Nikson je poslednji američki predsednik koji je bio u zvaničnoj poseti Kini, koja je označila prekid neprijateljstva dve države.

 

2003. godine - Izvršen pokušaj atentata na predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića na auto-putu na Novom Beogradu. Dejan Milenković Bagzi kamionom naletio na kolonu automobila u kojoj se nalazio i Đinđić, koji je krenuo u zvaničnu posetu RS. Đinđić je ubijen 12. marta iste godine.

 

2007. godine – U Beču su počeli finalni pregovori Beograda i Prištine o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, koji su trajali do 2. marta i na njima nije došlo do približavanja stavova o statusu Kosova. I poslednja runda pregovora 10. marta u Beču, takođe, je završena bez dogovora.

 

2008. godine – U Beogradu je ispred Republičke skupštine održan miting “Kosovo je Srbija” kojem je prema proceni policije prisustvovalo oko 150 hiljada građana. Po završetku mitinga grupe huligana kamenovale su diplomatska predstavništva, napale ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske, Bajrakli džamiju, razbijali izloge i pljačkali prodavnice. U ambasadi SAD, koja je zapaljena, stradala je jedna osoba.

 

2012. godine – Evropska unija je odobrila paket pomoći Grčkoj od 130 milijardi evra kako bi se izbegao haotičan bankrot ove zemlje, nakon što je Atina prihvatila nepopularne mere štednje, a privatni vlasnici obveznica da preuzmu veće gubitke. I pored toga ministri finansija evro zone izrazili su duboku sumnju u sposobnost Grčke da se oporavi i izbegne bankrot na duzi rok.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar