Vest: Zbog njega Ljig ima najlepši bazen

Zbog njega Ljig ima najlepši bazen

Zbog njega Ljig ima najlepši bazen

Mirko Sandić, jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, poreklom iz Donjih Banjana kod Ljiga, rođen je 9. maja 1942. godine. Njegov otac Milić Sandić (1914-1951), dr agronomskih nauka, bio je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. 

Mirko je karijeru započeo u Partizanu i sa 16 godina ušao u prvi tim, a u reprezentaciju sa nepunih 18 godina. Bio je najmlađi član jugoslovenskog olimpijskog tima na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu. U Minhenu 1972, takođe na Olimpijskim igrama, nosio je jugoslovensku zastavu ispred svih naših sportista.

Za nacionalni tim, Mirko Sandić je nastupio 235 puta i postigao mnogo važnih golova. Osvojio je Olimpijsko zlato u Meksiku 1968. i srebro u Tokiju 1964, kao i bronzane medalje na dva Evropska prvenstva. Važio je za najboljeg svetskog šutera svog doba. Trenerskim poslom Mirko Sandić se bavio u Singapuru, Maleziji, Egiptu, Partizanu i Goču. Bio je predsednik Vaterpolo saveza Jugoslavije (1996-1998), član tehničkog komiteta LEN-a i dobitnik priznanja MOK-a, a 1999. je uvršten u Kuću slavnih, na Floridi, SAD.

Bavio se i sportskim novinarstvom, pišući za Tempo i još neke listove. 

Rado je dolazio u rodno mesto svoga oca Milića i u neka sela ljiške opštine. Svraćao je u ljiški hotel i ubedio tadašnjeg direktora da naprave bazen olimpijskih razmera, a ne manji kao što je bilo planirano, pa je tako Ljig dobio jedan od najlepših i najčistijih bazena u ono vreme.

Sportski centar na Vračaru ima tradiciju preko 50 godina i nosi naziv po proslavljenom vaterpolisti. U njemu se nalazi i obeležje- vitrina koja predstavlja simbol svih uspeha Mirka Sandića. Jedna ulica u Beogradu tačnije na Zvezdari nosi njegovo ime. 

Sandić je za ono vreme bio gorostas sa visinom od 202 cm,  težine 112 kg i cipelama broj 46. Na jednom pregledu reprezentativaca stručnjaci iz oblasti sportske medicine ustanovili su da ima najveće srce na svetu za šta su mu sa američkog instituta u ono vreme nudili preko 100.000 dolara da im ga zavešta, što je on odbio.

Preminuo je 2006. godine.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar