Vest: Održana 39. sednica Opštinskog veća

Održana 39. sednica Opštinskog veća

Održana 39. sednica Opštinskog veća

Na 39. sednici Opštinskog veća opštine Lajkovac bilo je deset tačaka dnevnog reda i usvojeno je nekoliko bitnih odluka.

Veće je dalo saglasnost izvođaču radova na projektu “Čista Srbija” za izmenu saobraćaja na lokalnim i državnim putevima u Jabučju i Bogovađi, deo sredstava koja su se u budžet prilila od  kazni za saobraćajne prekršaje u iznosu od milion i dvesta hiljada dinara odvojen za Prekršajni sud u Valjevu i deo novca za kupovinu opreme Policijskoj stanici Lajkovac, verifikovan je Program manifestacije „Dani Lajkovca”, a  Komisija za sport je iz Posebnog programa odvojila 300 hiljada dinara FK Železničar za održavanje Letnjeg kampa.

Predsednik opštine Andrija Živković je u izjavi za medije, pored osvrta na najbitnije odluke današnjeg zasedanja, za jesen najavio još jednu manifestaciju po kojoj će Lajkovac biti prepoznatljiv, a biće posvećena književnosti i kulturnim dešavanjima na ovim prostorima. Prvi put u Lajkovcu biće organizovani “Dani Belog Markovića” koji će se održavati u oktobru, kada je književnik rođen.

Predsednik Živković se osvrnuo i na sadržinu i koncept lajkovačkih letnjih manifestacija, najavljujući mogućnost njihovog izmeštanja na prostor konaka Radića i konaka Brene Mihailović:

“Na današnjoj 39. sednici opštinskog veća skoro polovina tačaka je verifikacija donetih odluka, saglasnosti koju smo dali preduzeću na ponovno izvođenje radova na projektu „Čista Srbija“, odnosno izgradnji fekalne kanalizacije za naseljena mesta Jabučje i Bogovađu koje je počelo pre par dana i gde dolazi do određene izmene u saobraćaju na lokalnim tako i na državnim putevima. Takođe, verifikovan je  Program manifestacije „Dani Lajkovca 2022. godine“. Po rečima izvestioca Milutina Rankovića, program je uveliko počeo i traje, budžet je nešto skromniji nego prehodnih godina, iznosi ukupno 3 miliona dinara, jer smo gledali da uštedimo koliko se može na svim stavkama zbog celokupne situacije u svetu. Program ima veoma bogat sadržaj iz svih kulturnih sfera života, a tradicija se nastavlja da su tri udarna dana pred Gradsku slavu, od čega jedan dan posvećen našim najmlađima u petak 29.jula, večeras tj. 28.jula je koncert Željka Vasića, a za Gradsku slavu još jedan koncert izvođača Adila, pri čemu smo uštedeli znatan novac.

Posebno se izdvajaju dve tačka dnevnog reda, gde smo iz Fonda od kazni za saobraćajne prekršaje deo novca u iznosu od 1.200,000 dinara opredelili za kupovinu opreme za Prekršajni sud u Valjevu, kao i deo novca za Policijsku stanicu u Lajkovcu, koji će sredstva iskoristiti za opremu potrebnu za ovu godinu, a čija će primopredaja biti izvršena danas.

Komisija za sport je odlučila da se iz posebnih programa odvoji 300.000 dinara za održavanje Letnjeg fudbalskog kampa u FK Železničar. Drago mi je da je stručna komisija za sport novac opredelila Železničaru koji je dobio novu upravu sa novom vizijom za dalje poslovanje kluba, a iskreno se nadam da će ovaj Letnji kamp privući još više dece koja će se kasnije baviti sportom i da će Železničar u danima koji dolaze oformiti Omladinsku školu, kakvu jedan klub koji ima istoriju baš kao Železničar i zaslužuje.

Nastavlja se praksa iz prethodnih godina što se tiče maifestacija, nakon “Dana Lajkovca” obeležava se 16. septembar, a u zavisnosti od količine novca, biće i sadržaj bogatiji. Mi planiramo da deo sadržaja, pogotovo u letnjem periodu, premestimo na mesto gde se nalaze Konaci Radić i Brene Mihajlović, čije unutrašnje i spoljašnje uređenje se upravo završava. Takođe se završava i nabavka za parterno uređenje,  pa ćemo videti ima li izvođača za te radove, nadam se da neće biti problema i da će i to biti rešeno do kraja godine. U sklopu parternog uređenja konaka biće i manji amfiteatar kao letnja pozornica kako bi sva kulturna dešavanja, pozorišne predstave i književne večeri u letnjem periodu mogli održavati baš u tom delu Lajkovca.

Takođe je u planu, naravno u dogovoru sa bibliotekom, da od ove godine uvedemo novu manifestaciju i po prvi put u Lajkovcu biće “Dani Belog Markovića” koji će se održavati u oktobru, kada je naš književnik i rođen. Biće to još jedna manfestacija po kojoj će Lajkovac biti prepoznatljiv a biće posvećena književnosti i kulturnim dešavanjima na ovim prostorima.”

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar