Vest: Opštinsko veće odobrilo nastavak programa "Pomoć u kući"

Opštinsko veće odobrilo nastavak programa "Pomoć u kući"

Opštinsko veće odobrilo nastavak programa

 

Danas je održana 58. sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac. U izjavi za medije predsednik opštine Andrija Živković je kao najznačajniju tačku dnevnog reda izdvojio nastavak socijalne usluge "Pomoć u kući".

"U pitanju je nastavak realizacije programa Pomoć u kući odraslima, koji opština Lajkovac u saradnji sa Centrom za socijalni rad već nekoliko godina uspešno sprovodi. Moram da naglasim da svega toga ne bi bilo da nema dobre volje opštinskog rukovodstva, a samim tim i direktora Centra za socijalni rad, sa kojim imamo izvanrednu saradnju, koji je tu uvek da pomogne savetodavno. Po rečima direktora, trenutno na teritoriji opštine Lajkovac 45 starih lica koristi tu pomoć. Na godišnjem nivou to opštinu košta četiri miliona dinara. Sigurno je da će opština Lajkovac nastaviti sa ovim programom, što znači da će nastaviti da pomaže starijim sugrađanima maksimalnom pažnjom, medicinskom pomoći i negom. Takođe, bitna stvar je da kroz ovaj program Centar može mnogo lakše da prepozna lica kojima je potreban smeštaj u staračke domove. Po rečima direktora, samo u prošloj godini 11 osoba je smešteno u staračke domove čime im je olakšan život, pružena zdravstvena nega koja im je preko potrebna".

Živković je izdvojio i tačku koja se odnosila na predlog Ugovora o donaciji za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju, sanaciju i usvajanje stare zgrade silosa.

"Prošli smo na konkursu kod UNOPS-a, odnosno EUPRO plus za izradu projekta potpune adaptacije zgrade silosa. Od UNOPS-a  smo dobili oko šest miliona dinara za izradu te dokumentaciju, naše učešće je oko 40%. Ljudi treba da znaju da Lajkovac, koji spada u prvu kategoriju po razvijenosti, na sve konkurse koje raspisuju ministarstva i nevladine organizacije ima učešće od 40-50%, dok opštine koje spadaju u četvrtu ili treću kategoriju to nemaju, samo plaćaju PDV. Iako Lajkovac ne može da dobije novca koliko materijalno slabije  opštine, ipak se trudimo da konkurišemo gde god projekti postoje. Do kraja godine ćemo konkurisati i za izgradnju veštačkog fudbalskog terena sa atletskom stazom kod Ministarstva privrede, a videćemo da li će taj projekat biti realizovan. Naravno da bi bilo dobro kada bismo u tome uspeli, jer bi onda ceo prostor koji se nalazi u višem delu Lajkovca počeli da popunjavamo kako bi konačno dobio predviđene obrise. Tu treba da bude sportsko-rekreativna i kulturna zona naše opštine."

Predsednik opštine je prokomentarisao i organizaciju prvog Kupa Lajkovca u fudbalu za mlađe kategorije:

"Odobreno je 370.000 dinara za održavanje prvog kupa u Lajkovcu proteklog vikenda na stadionu FK Železničar. Bila je to vrlo lepa slika, učestvovalo je preko 50 fudbalskih ekipa mlađih kategorija koji nisu sa teritorije opštine Lajkovac. Samo za ta dva dana na našem stadionu bilo je preko 1000 učesnika, a iskreno se nadam da će se takva manifestacija postati tradicionalna."

Živković je naveo i da se izašlo u susret sugrađaninu koji je teško oboleo i potrebno mu je lečenje u inostranstvu, Milošu Markoviću iz Strmova.

"Posle razgovora sa njegovim roditeljima, pričao sam sa rukovodstvom da opština Lajkovac, koliko može, finansijski pomogne našem sugrađaninu. Izdvojili smo pola miliona dinara, što će biti isplaćeno do kraja nedelje. Iznos koji je potreban Milošu za lečenje u inostranstvu jeste 50.000 evra i ono što mogu lično da učinim za njega jeste da pozovem sve ljude dobre volje, pre svega preduzetnike i privatnike sa teritorije Lajkovca, da pomognu našem sugrađaninu kako bi što pre otišao na lečenje. Već na narednoj skupštini ću lično predložiti da se u oktobru svi odbornici odreknu svojih dnevnica u korist Miloša Markovića, što mislim da će svi prihvatiti, a to neće biti mali iznos. Nadam se da ćemo u što kraćem roku prikupiti potrebna sredstva za Miloševo izlečenje i da će on u što pre ozdraviti i biti sa nama ovde, u Lajkovcu."



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar