Vest: "Osnivači Lajkovca I deo"

"Osnivači Lajkovca I deo"

"Te daleke 1908. godine oko pruge i pored Železničke stanice počelo stvarati naselje koje je, kao što je već rečeno, dobilo naziv Lajkovac a prvobitni Lajkovac dobio je prefiks i postao Selo Lajkovac.Kroz taj, tada lajkovački potes dvadesetak metara sa desne strane prema Valjevu, pored tek izgrađene pruge i Železničke stanice prolazio je tzv. Carski put od Smedereva i Aranđelovca prema Valjevu, Loznici i dalje prema Sarajevu i desno prema Debrcu i Šapcu.  Preko puta sadašnje autobuske stanice bila je drumska kafana braće Ivanovića koja je početkom izgradnje pretvorena u radničku menzu. Prvi objekat preko tog prašnjavog puta i „Štacije“, kako su u to vreme meštani iz okoline zvali Železničku stanicu, u budućoj varoši izgradio je na novokupljenom placu na mestu današnje železničke ambulante izvoznik i bogataš Nikola Jovanović Aćevac iz Valjeva. Bila je to etivaža za sušenje i pakovanje suve šljive za izvoz kao i za pečenje rakije. U drugom delu placa napravio je čuvenu „Aćevčevu kafanu“ koja je krajem drugog svetskog rata nacionalizovana i nastavila sa radom kao kafana „17. septembar“ koje se stariji Lajkovčani još uvek dobro sećaju.

Kafana je srušena 1970. godine i na tom mestu podignut je Hotel. Za uspomenu na omiljeni „17. septembar“  poslednju fotografiju je napravio Rade Ilić, pred rušenje, 31. marta 1970."

Nastavak ove dragocene hronike o Lajkovcu i Lajkovčanima možete pročitati u knjizi "Stari Lajkovac - neispričane priče", Tomislava Petrovića. Knjigu možete da kupite direktno kod autora, u knjižari "Gora", poručiti preko e-mail adrese: petrovictoma@yahoo.com. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar