Vest: Otvorena izložba akademskih umetnika

Otvorena izložba akademskih umetnika

Otvorena izložba akademskih umetnika

Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac predstavila je zajedničku izložbu slika akademskih umetnika Žarka Vučkovića, Momira Kneževića i Zorana Todora.

Govoreći o njihovim delima dr Nenad Kebara ističe da ona pretpostavljaju da je posmatrač saučesnik sa određenim nivoom likovne obučenosti, a slobodan od strogog akademizma.

„Dakako, ovde mislimo na onog krajnjeg učesnika estetske akcije u nizu autor–umetničko delo–recipijent, koji će biti sposoban da oblikuje svetonazor kako se u sva tri slučaja radi o žanru slike, stvarane sa različitih aspekata – materijala, elemenata i postupaka, a sa funkcijom da bude referentna na metafizički plan realnoistorijskog sveta. To, prvenstveno, znači da ne pristajemo na odomaćenu zabludu kako je ovo slikarstvo, u bilo kojem od ova tri primera, apstraktno, osim da je više ili manje nefigurativno, kao i da mu je to svojstvo sekundarno. Prevashodne su, zapravo, druge osobine u vezi sa zajedničkom prezentacijom tri znatno različita slikarska izraza, a to je da je objektivni svet slikovit, da je ta crta svojeobrazna u poetici raznih umetnika i da to anticipira određenu razumljivost, tj. učešće posmatrača“, objašnjava Kebara.

Izložba će moći da se pogleda do 28. oktobra.


 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



(pravenovine.rs)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar