Vest: Počeo vaskršnji post, najduži i najstroži post u godini

Počeo vaskršnji post, najduži i najstroži post u godini

Počeo vaskršnji post, najduži i najstroži post u godini

Pravoslavni vernici danas obeležavaju početak Uskršnjeg posta. Ovaj post naziva se i Veliki, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja. Naziva se i Časni zato što obuhvata vreme stradanja Isusa Hrista. Uz uzdržavanje od jake i mrsne hrane, još važnije za post je uzdržavanje od gneva, loših misli i dela.

Uskršnji post uvek počinje u ponedeljak, a prvi ponedeljak posta naziva se Čisti, kao i prva sedmica posta. Običaj je da se tokom prve – Čiste nedelje, sprema cela kuća. Veruje se da je danas dobro započeti velike poslove, jer će biti uspešni.

Uskršnji post traje ukupno 48 dana, odnosno sedam nedelja. To su Čista, Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja.

Čista podrazumeva najstroži post na vodi, kao i tokom poslednje Stradalne sedmice. Za svaku nedelju vezan je niz običaja i pravila.

Tako se recimo u Krstoposnoj nedelji vernicima koji su preduzeli podvig posta na celivanje tokom Jutrenja iznosi Časni krst. U toku Gluvne nedelje se ne peva, ne svira i ne igra, ali se i ne započinju novi poslovi.

Najznačajniji dan tokom Strasne nedelje je Veliki petak, dana kada je na Golgoti razapet Isus Hrist.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovestii Cveti, može da se jede riba.

Tokom Velikog posta vernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar