Vest: Pola veka svešteničke službe protojereja-stavrofora Živojina Petrovića

Pola veka svešteničke službe protojereja-stavrofora Živojina Petrovića

Pola veka svešteničke službe protojereja-stavrofora Živojina Petrovića

Ovog Leta Gospodnjeg, tačnije 17. juna 2023. godine, navršilo se 50 godina svešteničke službe prote Živojina Petrovića, koji je tokom  svog bogatog pastirskog rada bio paroh carinski, donjocrniljevski i valjevski, duhovnik Kola srpskih sestara, ali i blagajnik EUO Eparhije valjevske. Za svoj požrtvovan rad i delanje na Njivi Gospodnjoj, odlikovan je najvišim priznanjem Eparhije valjevske – Ordenom Svetog Vladike Nikolaja koji mu je uručio Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski g. Isihije 01. avgusta 2021. godine.

Otac Živojin je rođen 10. avgusta 1950. godine u Goločelu, opština Koceljeva, u pobožnoj i čestitoj porodici, oduvek privrženoj crkvi, tako da se u njemu još u najranijem detinjstvu javila želja da postane sveštenik. Bogosloviju je upisao 1966, a završio 1971. godine i taj period pamti kao vreme nenaklonjeno crkvi i vreme kada je zbog svog izbora slušao uvrede i nipodaštavanja od drugih ljudi. Po završetku Bogoslovije Svetog Save u Beogradu, odslužio je vojsku, a potom se oženio Oliverom, sa kojom ima dvoje dece, sina i kćerku, od kojih ima troje unučadi.

 

„Najponosniji sam ako sam sve svoje dužnosti i poslušanja obavljao za dobrobit Crkve Hristove“, protojerej-stavrofor Živojin Petrović.

 

Rukopoložen je u čin đakona 17. juna 1973. godine u tadašnjoj parohijskoj crkvi posvećenoj Rođenju Svetog Jovana Krstitelja i Preteče Gospodnjeg u Jovanji, koja je danas manastir, a u prezviterski čin, rukom počivšeg Episkopa šabačko-valjevskog Jovana, u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu 18. juna iste godine. Upućen je potom na praksu u manastir Kaonu, a zatim je raspoređen na carinsku parohiju u Peckoj, gde je proveo 10 godina. Tu je završio Parohijski dom crkve u Peckoj, dok je u crkvi-brvnari u Skadru, bio zadužen za renoviranje temelja, poda crkve, postavljanje nove šindre, ali i izgradnju novog Crkvenog doma. Narednih 12 godina bio je paroh donjocrniljevski, čijoj je parohiji pripadalo i njegovo selo, tako da je imao čast da služi i u svom mestu. U tom periodu je bio zadužen za izgradnju novog Parohijskig doma, nove kapele, kao i freskopisanje crkve.

Pola veka svešteničke službe protojereja-stavrofora Živojina Petrovića-0

Od 1995. do 2013, odnosno do penzionisanja, bio je paroh Druge valjevske parohije. Duhovno je vodio Kolo srpskih sestara sedam godina, a 2006. ponovnim vaspostavljanjem Eparhije valjevske, pored parohijske, dobija i poslušanje blagajnika EUO Eparhije valjevske i na toj dužnosti ostaje 15 godina, tačnije do 30. avgusta 2021. godine. Veoma je blagodaran Bogu što su izveštaji o finasijskom poslovanju Eparhije valjevske  najbolje ocenjivani u Patrijaršiji Srpskoj i u Svetom Arhijerejskom Sinodu SPC. Za svoj predan i marljiv rad dobio je Orden Svetog Vladike Nikolaja, koji je blagoslovio počivši Vladika Milutin, ali pošto se on upokojio iznenada, želju Vladike Milutina ispunio je Episkop Isihije 01. avgusta 2021. godine u Sabornom Hramu Valjeva, na praznik Prepodobne mati Evgenije, slave Kola srpskih sestara, čiji je duhovnik jedno vreme bio i otac Živojin.

U prezviterski čin ga je, dakle, rukopoložio počivši Episkop šabačko-valjevski Jovan, za čije vreme je stekao i zvanje protonamesnika, dok ga je u protoprezviterski čin i pravom nošenja naprsnog krsta odlikovao počivši Episkop šabačko-valjevski Lavrentije.  Sve što je uradio, kaže otac Živojin, ne bi mogao da uradi bez parohijana, oni su nosioci svakog rada i svaki svoj uspeh pripisuje njima. Najviše ga je radovalo da služi u punoj crkvi i u svojim propovedima je poučavao vernike da dolaze redovno na bogosluženja, da se ispovedaju i pričešćuju, da žive u miru, slozi i ljubavi među sobom, da praštaju jedni drugima, a mlađima preporučuje da ispune Hristovu zapovest: „Rađajte se i množite…“.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar