Vest: Potpisani ugovori o studentskim stipendijama

Potpisani ugovori o studentskim stipendijama

Potpisani ugovori o studentskim stipendijama

 

U velikoj sali Opštine Lajkovac juče su potpisani ugovori o stipendiranju studenata državnih fakulteta i visokih škola koji imaju prebivalište na teritoriji Lajkovca. U 2022/23. godini biće stipendirano 107 studenata osnovnih akademskih i strukovnih studija, specijalističkih strukovnih studija, master akademskih i strukovnih studija, kao i doktorskih akademskih studija. Iznos mesečne stipendije zavisi od prosečne ocene u prethodnoj godini studiranja, a kreće se od 7.300 za brucoše do 10.000 dinara za studente sa prosečnom ocenom  između 9 i 10. Opština Lajkovac je iz budžeta za ovu svrhu izdvojila 10 miliona dinara.

Ovom lepom prigodom studentima se obratio predsednik opštine Andrija Živković:    

– Opština Lajkovac tradicionalno pomaže svoje studente. Drago mi je što se razlikujemo od većine opština Kolubarskog okruga i čitave Srbije, jer stipendiramo sve studente sa naše teritorije koji su upisali državne fakultete, bez obzira na prosek. Naravno da se razlikuje visina date stipendije u odnosu na prosek, a za većinu iznosi skoro  10.000 dinara. Opština Lajkovac svake godine izdvaja značajna sredstva za ovaj vid pomoći našim studentima, ove godine je izdvojeno 10 miliona dinara. Planiramo da nastavimo sa tom praksom i moja želja je da svi oni u roku završe svoje akademske studije, a nakon toga da se vrate u svoj grad, ovde zasnuju radni odnos i aktivno se uključe u život lokalne zajednice, jer budućnost Lajkovca i cele Srbije jeste upravo u tim mladim ljudima. Nadam se da će bar deo njih u budućem vremenu biti aktivno uključen u rad lokalne zajednice, kako bi Lajkovac bio mnogo bolje mesto za život. Vodim se parolom da svaki grad i opština zavisi od svojih sugrađana, jer bez njih sigurno ne bi ni postojala. Zato gledamo da na svaki mogući način pomognemo mladima sa naše teritorije. Ovo je jedan vid te podrške – pomoć najboljim predstavnicima naše opštine, a to su naša deca. Bez obzira na prosek svaki naš student dobija stipendiju, samo je bitno da je upisao školovanje na državnom fakultetu. Stipendiramo i đake generacije, kao i studente koji su na master i postdiplomskim studijama, jedini uslov je da su redovni studenti na nekom od državnih fakulteta Republike Srbije. Broj od 107 studenata nije mali za opštinu Lajkovac i meni je drago što možemo uopšte da im pomognemo na ovaj način.

U ime studenata zahvalio se Milivoje Jovanović, koji pohađa treću godinu Ekonomskog fakulteta u Beogradu – smer međunarodna ekonomija i spoljna trgovina.

– Zahvaljujem Opštini Lajkovac što je i ove godine izdvojila sredstva za stipendiranje studenata i tako omogućila da naš studentski život bude mnogo lakši. Moji planovi su završetak osnovnih akademskih studija, a kasnije i master studije na Ekonomskom fakultetu. U ime svih studenata mogu slobodno reći da je ova stipendija veoma značajna za sve nas, pre svega jer će nam omogućiti da lakše provedemo svoje studentske dane i život u Beogradu, koji nije nimalo jeftin. Velika zahvalnost Opštinskoj upravi što je u nama videla budućnost opštine Lajkovac i izdvojila sredstva za naše školovanje. Ovo je drugi put da koristim opštinsku stipendiju, a tokom srednje škole koristio sam državnu stipendiju, iz budžeta Republike Srbije. Što se budućnosti tiče sve opcije su otvorene. Ako se ukaže prilika voleo bih da se vratim u Lajkovac i pomognem razvoju naše opštine.

Mesečna stipendija za studente sa prosekom ocena između 7 i 8 je 8.800 dinara, sa proeskom između 8 i 9 iznosi 9.500 dinara, a za one sa prosekom ocena preko 9 je 10.000 dinara. Za master i doktorske studije podrška opštine Lajkovac iznosi 9.800 dinara mesečno.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar