Vest: Proizvodnja cveća u Srbiji postaje ozbiljan agrobiznis?

Proizvodnja cveća u Srbiji postaje ozbiljan agrobiznis?

Proizvodnja cveća u Srbiji postaje ozbiljan agrobiznis?

Na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku, površine pod cvećem na otvorenom uzgoju u 2020 godini iznose 508 hektara, što je povećanje za 19% u odnosu na prethodnu godinu kad je pod zasadom bilo 427 ha. Procena stručnih službi sa terena je nešto veća i iznose oko 550 ha.

Površine pod zasadom cveća u zaštićenom prostoru - staklenici i plastenici iznose 214 hektara, što je povećanje za 4 % u odnosu na prethodnu godinu kad je bilo 205 ha.

Svake godine u Republici Srbiji proizvede se godišnje oko 7- 8 miliona sadnica ruža i najveći deo namenjen je izvozu u Rusku Federaciju.

Proizvodnja cveća u Srbiji postaje ozbiljan agrobiznis?-0

U našem regionu najznačajnije oblasti za proizvodnju i uzgoj cveća nalaze se u oblasti Ljiga. U Srbiji se ovom proizvodnjom bave na severu zemlje, zapadno od Beograda, Trstenika i Kruševca, Sremčice.

Karakteristike proizvodnje cveća i ukrasnog bilja

Proizvodnju cveća i drugog ukrasnog bilja karakterišu kontinuiranost, intezivnost, velika ulaganja i veliko angažovanje radne snage. 

Cvećarstvo, kao ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana. U tom smislu je neophodno udruživanje proizvođača  radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cveća i ukrasnog bilja, kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu. Za sada su to pretežno individualna poljoprivredna gazdinstva.

Takođe je neophodan rad na  formiranju berze cveća i privlačenju stranih investicija i partnera.

Proizvodnja i gajenje cveća u plastenicima odvija se tokom cele godine. Kada prođe prodaja letnjeg sezonskog cveća, na prelasku iz letnje u jesenju sezonu, počinju radovi oko novih sadnica, plastenici se pune rasadom koji se uzgaja za prolećne praznike i letnju sezonu, a jedan od najvažnijih i najodgovornijih poslova je održavanje temperature u plastenicima tokom zime.

Uslovi za uzgoj cveća i ukrasnog bilja u Srbiji

Zbog dobrih klimatskih uslova  i dužine vegetacionog perioda naša zemlja ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i na otvorenim površinama i  u zaštićenom prostoru. Geografska pozicija, kvalitetno zemljište i raznolikost u pedološkom sastavu zemljišta takođe su povoljni za uzgoj cveća. Naša zemlja ima sve preduslove da krene sa još većim razvojem ove proizvodnje. 

Vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja  u 2020. godine iznosila je 19,9 mil. eura od čega je vrednost izvoza iznosila 4,3 miliona eura, a vrednost uvoza  15,6 milona eura.

Najveći proizvođači cveća

S obzirom da se ova proizvodnja zasniva u rasadnicima (rasadničarska proizvodnja) mali je broj pravnih lica koja su registrovana za uzgoj cveća i ukrasnog bilja. U našem kraju najveći proizvođači cveća su: Vrtni centar Biosan – Ljig, rasadnik Lepo polje – Ljig. Od ostalih prouzvođača u Srbiji su najveći: rasadnik Milan Topalović – Lipolist (Šabac), rasadnik Braća Topalović – Lipolist (Šabac) Pheno Geno Roses – Novi Sad, Groff od Milutovac – Trstenik, Garden centar – Beograd, JKP Zelenilo i ostali.

Proizvodnja cveća u Srbiji postaje ozbiljan agrobiznis?-1

Na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini proizvođači cveća i ukrasnog bilja na osnovu direktnih plaćanja imaju pravo na subvencije u iznosu od 4.000 din/ha ukupno.

Ipak je neophodno da se ovoj oblasti pruži jača institucionalna podrška, od strane naučnoistraživačke i poslovne zajednice, da bi ovaj sektor postao  profitabilnija proizvodna grana. Veoma je bitno i grupisanje pojedinačnih proizvođača radi lakše nastupa na većim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar