Vest: Svečano obeležen Dan sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare u Velikom ratu

Svečano obeležen Dan sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare u Velikom ratu

Svečano obeležen Dan sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare u Velikom ratu

Svečanost u čast heroja Velikog rata otpočela je kraj spomenika dr Selimiru Đorđeviću u krugu Zavoda za javno zdravlje, gde su položeni venci zahvalnosti.

U Hramu Svetih lekara Kozme i Damjana, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije sa sveštenstvom je odslužio parastos, a potom je u Edukativnom centru Zdravstvenog centra Valjevo priređena Svečana akademija, ove godine posvećena dr Ludvigu Hiršfeldu, poljskom lekaru i naučniku, koji je dao dragocen doprinos spasavanju života vojnika i naroda u čuvenoj ratnoj bolnici.

Svečanosti su prisustvovali Njegova ekselencija ambasador Republike Poljske gospodin Rafal Perl, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović, predsednik Srpskog lekarskog društva akademik dr Milan Nedeljković, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave i gradskih kulturnih ustanova, te brojni uvaženi gosti.

Dan u kome je Valjevka dr Draginja Babić sa svega 29 godina svoj život podarila narodu i otadžbini, lečeći obolele od pegavog tifusa u nadaleko čuvenoj Valjevskoj bolnici, 6. februar, dan je sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare i bolničare i, u znak poštovanja prema njihovoj nesebičnoj žrtvi, stručnosti i čovekoljublju, trebalo bi da bude proglašen važnim datumom Grada Valjeva, kazala je na Svečanoj akademiji u obrazloženju predloga dr Jasmina Bogdanović, koja već nekoliko godina, u saradnji sa uglednim istoričarom Veliborom Vidićem, predvodi organizacioni odbor manifestacije, koja za cilj ima negovanje kulture sećanja na Hipokratove velikane najtragičnijeg, a istovremeno i najslavnijeg perioda srpske istorije. 

Prinevši molitvu za duše svih lekara i njihovih pomoćnika, koji su u vremenu najvećih iskušenja Prvog svetskog rata u Valjevskoj bolnici, u istoriji upamćenoj po nadljudskim naporima da se pomogne stradalnom narodu, Vladika Isihije je ukazao da u toj strašnoj golgoti našem narodu nije bilo nikakvog izlaza, ali niko nije dopustio da se sve svede na ljudsko razmišljanje, već je njihova duboka vera i delatna ljubav prema bližnjima pomagala ovim svetim ljudima da čine ono što je skoro nemoguće.

Mi sa zahvalnošću pred Gospodom i pred svakim od njih imamo ih u svom sećanju. Više od toga, mi u Crkvi znamo da su oni zajedno sa nama, jer u Crkvi Bog je Bog živih, a ne mrtvih, i u Gospodu niko ne umire. Zato u ovakvim danima, kada pominjemo njihove duše, osećamo njihovu prisutnost i da i dalje možemo zajedno da živimo u ovom svetu i činimo dela koja su bar približna njihovim delima. Oni su nam nadahnuće i potvrda da je potrebno da damo ono što možemo, a da će Gospod nadomestiti sve što je čoveku neostvarljivo- rekao je Vladika Isihije nakon parastosa u bolničkoj svetinji. 

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar