Vest: Svečano otvorena nova Gradska galerija

Svečano otvorena nova Gradska galerija

Svečano otvorena nova Gradska galerija

Predstavljanjem izložbe “Valjevo i valjevski kraj na razmeđu vekova (1870 – 1970)” i istoimene knjige autora Dejana V. Popovića, a povodom obeležavanja Dana grada Valjeva, svečano je otvorena nova Gradska galerija na Trgu Živojina Mišića.

“Želja mi je bila da prikažem istoriju našeg mesta, našeg Valjeva u tom stogodišnjem periodu između 1870. i 1970. godine, u nekom kolažnom tipu, da tu imamo i priču o kulturnim dešavanjima, pojmove ratne privrede, želeo sam da vidim i prikažem kako su ljudi živeli u tim teškim vremenima. Interesantno mi je bilo takozvano valutno pitanje koje se pojavljivalo na prostorima novostvorene države Srba, Hrvata i Slovenaca 1919/20. godine pa na panelima možete videti mnoštvo novčanica koji su se pojavljivale u tom periodu, ali ne samo naših novčanica, tu su kolale mnoge druge strane novčanice čiji je broj bio jako veliki. Pokušao sam, koliko su mi dostupni istorijski izvori to omogućili, da dođem do podataka o humanitarnim prilikama u samom gradu Valjevu, o pomoći ruskim izbeglicama koji su dolazili na ove naše prostore 1920. do 1922. godine.

Poslednje poglavlje koje smo moji saradnici i ja naslovili “Priče iz Čaršije” govori o malom čoveku, o dešavanjima u gradu, o međuljudskim odnosima, o stvaranju nekih vrlo zanimljivih zgrada kao što je recimo Sekulića hotel, tu su zabeležene i priče raznih ljudi, raznih ratnika koji su na panslovenskim idealima hteli da ratuju na prostorima carske Rusije ali su poginuli kao komite u borbi za slobodu srpskog naroda u staroj Srbiji i Makedoniji”, kazao je autor knjige i postavke Dragan Popović.

Svečano otvorena nova Gradska galerija-0

Direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Bojana Savčić, izrazila je zadovoljstvo što je izložbom Međuopštinskog istorijskog arhiva, delom njihovog dugogodišenjeg saradnika, neumornog istraživača i nezamenljivog analitičara zavičajne istoriografije, otvorena Gradska galerija.

“Kroz delo “Valjevo i valjevski kraj na razmeđu vekova”, zaokružen je i čitalačkoj publici predstavljen čitav jedan svet koji arhive, kao mesta sabiranja, sređivanja i čuvanja dokumenta kao istorijskih izvora prvog reda, prepoznaje kao predane čuvare kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda. Izložbom smo želili da predstavimo samo jedan delić društvenog, poslovnog i kulturnog života Valjevaca, tokom perioda koji obuhvata mnoštvo ratnih stradanja u kojem su se rađali u jednoj, živeli i umirali u drugoj, trećoj ili čak četvrtoj državi, a da se nisu pomakli iz mesta rođenja, perioda velike ekonomske krize i mnoštva drugih društvenih izbivanja. Bez težnje za stvaranjem celovite i neprotivučne slike već nebrojeno puta obrađivanih velikih istorijskih događaja, napravili smo jedan šarolik mozaik svakodnevnog života građana Valjeva. Istoriografski iskazi koji su pred vama su samo fragmenti, delići događaja, izazov da se sklopi celovita slika”, naglasila je Savčić.

Svečano otvorena nova Gradska galerija-1

Rekonstruisani objekat nekadašnje Valjevske banke koji se prostire na 140 kvadratnih metara, u predstojećem periodu biće mesto okupljanja stvaralaca iz oblasti umetnosti, kulture i nauke, a u ime Narodnog muzeja Valjevo, kome je ovaj objekat poveren na staranje i korišćenje, prisutne je pozdravila direktorka Jelena Nikolić Lekić, zahvalivši se na neizmarnoj podršci i razumevanju gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i lokalnoj samoupravi.

“Ovaj reprezentativni prostor na obali reke Kolubare od danas je otvoren za programe svih ustanova kulture u našem gradu, ali i sve naše kreativne sugrađene. Zainteresovanoj publici i stručnoj javnosti učinićemo dostupnim i izabrane sadržaje savremenog stvaralaštva i likovne umetnosti”, poručila je Jelena Nikolić Lekić.

Svečano otvaranje nove Gradske galerije upotpunile su učenice Muzičke škole “Živorad Grbić”, duo Šeri, koji čine Tara Ljuić (flauta) i Hana Perić (violončelo).



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar