Vest: Uskoro izgradnja brane i višenamenske akumulacije Pambukovica

Uskoro izgradnja brane i višenamenske akumulacije Pambukovica

Uskoro izgradnja brane i višenamenske akumulacije Pambukovica

Na reci Ub, na delu teritorije grada Valjeva i opštine Ub u planu je izgradnja brane i višenamenske akulumacije Pambukovica. Vlada Srbije donela je odluku o eksproprijaciji zemljišta u cilju izgradnje akumulacije.

Osnov za realizaciju brane i pripadajuće višenamenske akumulacije na ovom prostoru predstavlja Plan detaljne regulacije „Brana Pambukovica na reci Ub“. Površina obuhvata plana detaljne regulacije u opštini Ub iznosi 130,26 ha, a u njegovom obuhvatu nalaze se površina u funkciji brane i višenamenske akumulacije, pojas zaštitnog zelenila i saobraćajne površine.

Planirana akumulacija obuhvataće i deo teritorije Valjeva u katastarskoj opštini Gola glava i zauzimaće prostor od 33,09 ha. Idejno rešenje za branu i akumulaciju izradio je Energoprojekt – Hidroinženjering. Prostor predviđen za formiranje dela akumulacije na teritoriji Grada Valjeva zauzima površinu od približno 27,96 ha.

Osnovni cilj izgradnje akumulacije je regulacija toka reke Ub, kao i da se naselje Ub i druga naselja nizvodno od planirane brane zaštite od poplavnog talasa tokom perioda velikih voda. Plan je i da se akumulacija koristi za navodnjavanje i oplemenjivanje malih voda. Zaštita područja od poplava planirana je pražnjenjem akumulacije do određene kote i prema procenama iz Idejnog rešenja, to će moći da se realizuje u kratkom vremenskom roku, za jedan do dva dana, bez ugrožavanja nizvodnog područja.

Na osnovu analiza koje su sprovedene prilikom izrade Idejnog rešenja za branu, došlo se do zaključka da se iz planirane akumulacije može navodnjavati oko 1.970 ha zemljišta na području opštine Ub. Prostor predviđen za branu i akumulaciju, na teritoriji opštine Ub zauzima površinu od oko 116,69 ha.

Kad su u pitanju površine javne namene, planirana je izgradnja saobraćajne infrastrukture (kolovozi, trotoari), kao i komunalne infrastrukture. Predviđeno je nadvišenje deonice državnog puta u zoni akumulacije, kao i uvođenje potpuno nove saobraćajnice koja predstavlja vezu opštinskog puta za Pambukovicu i Družetić,povezane sa državnim putem Šabac – Valjevo. Predviđen je i pristupni put ka kruni brane.

Za napajanje brane planirana je izgradnja transformatorske stanice koja se priključuje sa zasebnog voda od 10 kV koja će biti postavljena u blizini brane.

Izvor: Valjevo na dlanu



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar