Vest: Uspešan Festival duvan čvaraka

Uspešan Festival duvan čvaraka

Uspešan Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka, koji je ovog vikenda održan u Valjevu, pokazao je da je interesovanje Valjevaca, ali i brojnih posetilaca veliko za ovu gastronomsko-zabavno-turističku manifestaciju. Festival duvan čvaraka se ove godine, nakon dve godine pauze, vratio još jači, veći i sadržajniji i opravdano ispunio očekivanja organizatora i preko 50.000 posetilaca.

Prvog dana je održan 3. Festival šoder čvaraka, u okviru koga su se takmičile 52 ekipe.  Nakon pozdravnog govora direktorke Turističke organizacije Valjeva Ane Marković održan je kulturno-umetnički program u kome su nastupila valjevska kulturno-umetnička društva „Krušik“, „Abrašević“, „Gradac“.

Uspešan Festival duvan čvaraka-0

Na 52 takmičarska mesta su se spremali čvarci, a najbolja je ekipa Gastro fest Brankovina, drugo mesto je zauzela mesara „Biftek“, a treće mesto Poljoprivredno gazdinstvo „Stojić“.

U večernjim satima, koncert za pamćenje je priredio Haris Džinović.

Uspešan Festival duvan čvaraka-1

Drugog dana manifestacije organizovan je Prvi festival rabadžijske svirke na dvojnicama, okarini i fruli. Specijalnu nagradu za najizvornije sviranje na dvojnicama, u spomen na kolubarskog svirača Krstivoja Subotića, dobio je Luka Vidaković iz Prokuplja.

U sviranju na okarini, prvo mesto je osvojila Jovana Vučković iz Kraljeva, Svetozar Šutić iz Beograda je bio drugi, a treća je Sanja Milanović iz Dučića kod Mionice.

U sviranju na dvojnicama, prvo mesto je osvojio Svetozar Šutić iz Beograda, drugi je Petar Lazić iz Ljiga, a treće mesto dele Mileta Ranković iz Begaljice i Milovan Gvozdenović iz Babine kod Prijepolja.

Žiri je zasedao u sastavu etnomuzikolozi prof. dr Dimitrije Golemović i Svetlana Azanjac, kao i Tijana Stanković, urednica u Radio Beogradu 2.

Potom je usledio koncert Pavline Radovanović, koja je pevala tradicionalne srpske pesme. Nju je pratila pevačka grupa „Valjarice“, a nastupila je i Mila Ristović.

Najbolji u spremanju duvan čvaraka je ekipa Spasoja Cvetkovića,  koji je nagrađen sa 35.000 dinara i frižiderom „Hisense“. Drugo mesto zauzeo je Ravnogorac Meze šop, koji je nagrađen sa 25.000, a treće mesto ekipa Lepojević koja je nagrađena sa 15.000 dinara.

Uspešan Festival duvan čvaraka-2

U revijalnom delu programa je nagrađen Borivoje Dragojlović, kao najiskusniji majstor, dok je najboljim početnikom proglašena ekipa Poljoprivredne škole. U kategoriji „najbolji veslač“ nagrađena je ekipa „Mesoprodukta“, najlepši štand je firme „Teksi keksi“, najveseliji oranijaši dolaze iz „Elektromreže“. Najuporniji čvarkoljubac je ekipa kompanije „Hisense“, koja je donirala frižidere Udruženjima dece obolele od cerebralne paralize i Udruženju „Zagrljaj“.

Čvarke je ocenjivao žiri u sastavu dr veterine Milovan Pušić, dr Radisav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne-stručne službe „Valjevo“ i profesorka Poljoprivredne škole „Valjevo“ Vesna Kotarac.

Ove godine, šoder čvarci su se prodavali po ceni od 1.400 do 1.600 dinara, a duvan čvarci od 1.500, pa čak i do 2.000 dinara za kilogram. Praseće pečenje se prodavalo po ceni od 1.400 do 1.800, a jagnjeće od 2.000 do 2.400 dinara. Posetiocima Festivala duvan čvaraka je ponuđeno mnoštvo različite hrane i tradicionalnih proizvoda, koji su se prodavali na 250 tezgi.

 

 

 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar