Vest: Uspešna Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja

Uspešna Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja

Uspešna Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja

Izlagači iz valjevskih sela, njih 28 prikazalo je na kom je nivou ovčarstvo u valjevskom kraju. Prema rečima struke, koju je i ove godine zastupao profesor Poljoprivrednog fakzlteta dr Cvijan Mekić, ostvaren je značajan napredak, a najbolji među najboljima je Aleksandar Stanarević iz Donje Kamenice.

Za najbolje uslove za gajenje grla nagrađen je Ljubo Stojković iz Stanine reke.

Nagradom za najbolje pripremljeno jagnjeće pečenje je nagrađeno gazdinstvo Timotić, a najbolji kotlić je pripremila ekipa domaćinstva Dragojević.

Dugogodišnji saradnik Ovčarske izložbe dr Radisav Vujić je za 40 godina rada nagrađen specijalnom plaketom za uloženu energiju i svestrani doprinos u radu i razvoju stočarske proizvodnje.

Uspešna Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja -0

U kategoriji mladih ovnova, šampionsku titulu je ponelo gazdinstvo Rada Živanovića iz Osečine, a prvo mesto je pripalo gazdinstvu Nebojše Birčanina iz Suvodanja. Birčanin je nagrađen i u kategoriji dviske, a Slavko Marković je sa svojim grlima poneo šampionsku titulu i u kategoriji dviske i u kategoriji mlađih ovaca. U ovoj kategoriji je prvo mesto pripalo Marku Gavriloviću iz Degurića.

Miloš Milivojević iz Donjih Leskovica je nagrađen prvom nagradom, a šampion kategorije starije ovce je pripalo odgajivaču Dušku Mirkoviću.

Odgajivači priplodnih ovnova  Nebojša Birčanin iz Suvodanja i Aleksandar Stanarević iz Donje Kamenice su nagrađeni prvim mestom, odnosno šampionskom titulom za svoje ovnove.

Uspešna Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja -1

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je pozdravio okupljene učesnike i goste.

„Čast i zadovoljstvo je biti danas u Pričeviću, selu koje je nadaleko poznato po vrednim ljudima, poljoprivrednicima i naravno jagnjećem pečenju. Sve to čini još boljom ovu manifestaciju, koja se sastoji iz dva dela – Ovčarske izložbe i takmičenja u pripremi jagnjećeg pečenja. Grad Valjevo se trudi da bude pouzdan partner, da unapredimo infrastrukturu, a naše stručne službe stoje na usluzi poljoprivrednicima dajući subvencije, savete i drugu podršku. Ove godine, grad je izdvojio 85 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi i cilj nam je da se tu ne zaustavimo i da sledeće godine izdvojimo još više novca za subvencije poljoprivrednicima. Rezultat ovog zajedničkog rada vidi se i danas prisustvujemo jednoj kvalitetnoj manifestaciju“, poručio je na početku gradonačelnik.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da Ministarstvo poljoprivrede daje subvencije, pogotovo za ovčarstvo, koje je poslednjih godina u ekspanziji.

Uspešna Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja -2

„Na žalost, našem stočarstvu, pogotovo mlečnom govedarstvu treba da se pomogne i država radi na tome. Ovčarstvo je u ekspanziji i to se vidi i danas. Mi kao država, zajedno sa Gradom činimo sve da se poljoprivrednim proizvođačima olakša i kroz budžete gradova i kroz Ministarstvo poljoprivrede. Moram da kažem da je budžet grada Valjeva za poljoprivredu jedan od većih u Srbiji i to je jako dobro“, rekao je Bogićević i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede iduće godine pomoći organizaciju ove manifestacije.

Kulturno-umetnički program, 28 izlagača domaćih proizvoda, miris pečnja koji se širio, ukusno praseće i jagnjeće pečenje, koji su se prodavali po 1600 i 2200 dinara za kilogram, ali i prateći programi, koje su u samom selu i duž puta organizovali preduzimljivi meštani, privukli su juče u Pričević nekoliko hiljada ljudi, pokazujući da ova manifestacija ima lepu budućnost.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar