Vest: Uspešno završeni programi na Kolubari

Uspešno završeni programi na Kolubari

Uspešno završeni programi na Kolubari

Od nedelje do utorka trajali su “Kolubarski kotlić 2022.” i “Dani vodenica na Kolubari i Toplici“ (ISTOK – ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM) u okviru manifestacije “Dani Lajkovca.

U nedelju 24. jula kod Lovačke brvnare kraj reke Kolubare održana je 12. manifestacija ʺKolubarski kotlićʺ, tradicionalna revija kulinarstva i takmičenje u kulinarstvu u organizaciji Lovačkog udruženja ʺDragan Radovićʺ iz Lajkovca, a pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Lajkovac. Ovogodišnji pobednik “Kolubarskog kotlića” je mešovita ekipa iz Petke, čiji je kapiten bio Filip Ivanković, drugo mesto osvojila je ekipa Željka Vasiljevića iz Lajkovca, treće mesto pripalo je ekipi Darka Jelića iz Sela Lajkovca. Pobednicima je pehare uručio predsednik Lovačke sekcije Milan Radović Malajac.

Zbog ekstremno visokih temperature izostali su mnogi stalni takmičari, pa je za razliku od ranijih godina, bilo manje takmičara – svega 12, ali je konkurencija bila oštra i svi takmičari su se svojski potrudili da pokažu svoje kulinarsko umeće. Iako su takmičari mogli da biraju šta će spremati, svi su se mahom odlučili za gulaš. Izuzetno merodavan žiri je ocenjivao kvalitet pripremljenog gulaša i odlučivao o pobedniku:  Radovan Subin iz Kikinde, vitez kuvarstva, sudija i šampion države; njegov kolega i zemljak Maka Jozef i legendarni profesor Petar Gojković.

Pored degustacije pripremljenih specijaliteta, posetioci manifestacije imali su priliku da uživaju i u bogatom pratećem muzičkom program i programu “Dana vodenica na Kolubari i Toplici (ISTOK – ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM)”, čiji je idejni tvorac i autor Milutin Ranković. Učesnici su bili i sa Istoka i sa Zapada, a posebnu notu svojim prisustvom dali su Petar Gojković, profesor klarineta i predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske, potom  pesnikinja iz Nikšića Tatjane Vujović Kostić i animator brojnih kulturnih karavana Đorđe Rođan, drugog dana manifestacije usledio je dolazak i čuvenog Joška Šošgarića vajara iz Holandije poreklom iz Trogira. O vodenicama je govorio  Milutin Ranković.

U saradnji Kulturnog centra, Gradske biblioteke i Turističke organizacije, na panoima u šetališnoj zoni ispred Turističke organizacije upriličena je izložba fotografija sa brojnih akcija Planinarsko-smučarskog društva „Ćira“, kojoj su prisustvovali gostujući umetnici na manifestaciji, koji su potom posetili lajkovačku biblioteku i Kulturni centar.

Prilikom otvaranja izložbe fotografija planinara “Ćire”, svoje pesme iz zbirke “Monasi vremena” kazivala je  pesnikinja iz Nikšića Tatjana Vujović Kostić, potomak crnogorske kraljice Milene Petrović, koja je Milutinu Rankoviću uručila Povelju Montenegro arta.

Ova trodnevna manifestacija ujedno je završni program Turističke organizacije na manifestaciji “Dani Lajkovca”, a direktorka ustanove Mira Tabić izrazila je zadovoljstvo organizacijom i posećenošću realizovanih programa i posebnu zahvalnost svima koji su doprineli njihovoj uspešnoj realizaciji. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar