Vest: Vladičanska Liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog

Vladičanska Liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog

Vladičanska Liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog

U Nedelju 19. po Duhovima, na praznik Svetog apostola Filipa i Spomen Sedmog Vaseljenskog Sabora, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije načalstvovao je Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog, uz sasluživanje bratstva valjevskog sabornog hramai pojanje Dečjeg crkvenog hora „Hadži Ruvim“ pod upravom Vanje Urošević.

U liturgijskoj propovedi Vladika Isihije je ukazao na bezuslovnu ljubav koju Gospod Hristos pruža u vidu utehe i podrške ljudima koji su ophrvani bolom usled ovozemaljskih nesreća, pre svega smrti, koju za posledicu ima praroditeljski grehopad. Čovek je stvoren da bude besmrtan i da se u večnosti naslađuje svojim Tvorcem, da bude sa Njim u zajednici ljubavi, kao i zajednici sa svojim bližnjim, kazao je Episkop Isihije.


Važno je da smo svesni da smo smrtni i da znamo da smrt nikog neće zaobići, iako se tome nada bogootpala civilizacija, koja ne može da se suoči sa smrću. Mi hrišćani znamo da je smrt privremena i da je Gospod Svojim dolaskom i životom u ovom svetu u našoj prirodi, posebno krstonosnim stradanjem i vaskrsenjem, pobedio smrt. Njegovim vaskrsenjem svi smo dobili vaskrsenje i život večni – istakao je valjevski arhijerej.


Govoreći o Svetim ocima Sedmog Vaseljenskog Sabora, održanog 787. godine u Nikeji za vreme carovanja blagočestive Irine i sina joj Konstantina, kojih se danas molitveno sećamo, Vladika Isihije istakao je da su zahvaljujući njima ustanovljeni kanoni Crkve koji nas uče kako treba verovati i zahvaljujući kojima pripadamo pravoj veri.


Nije svejedno kako verujemo. Kako je istorija tekla i Crkva napredovala, javljalo se sve više polemika i trebalo je imati kanona kojima bi se utvrdila pravoslavna vera. Ona je utvrđena na vaseljenskim saborima i traje nepromenljivo do danas – zaključio je Vladika Isihije, uzmolivši Gospoda da nas molitvama Svetih otaca Vaseljenskih sabora pomiluje i sačuva.



 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici ! 


(Eparhijavaljevska.rs)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar