Vest: Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe

Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe

Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe

U sklopu redovnog godišnjeg plana aktivnosti, članovi SPU “Visokogorci Valjevo”, poslednjih deset dana jula posetili su masiv Dolomita u severnoj Italiji i ispenjali jedan od njegovih najlepših i najviših vrhova Sela Grupe – Piz Boe (3.152m). Među brojnim planinarima iz Španije, Portugala, Francuske, Nemačke pa i Kine, na vrhu Piz Boe zavijorila se i zastava našeg Valjeva.

Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe-0

“Put do jednog od najlepših vrhova Dolomita vodio nas je kroz prelepe predele severne Italije, kroz brojna turistička mesta, od kojih izdvajamo najpoznatiji Italijanski olimpijski centar Kortina Dampeco. Akciju smo zatim nastavili u Italijanskom zimskom centru Sela Nevea, gde smo u masivu Zapadnih Julijskih Alpa, masivu Kanina, ispenjali 3 vrha: Monte Sart (2.324m), Monte Sart Basso (2.319m) i vrh Grubia (2.240m), boraveći i spavajući na preko 2000 metara nadmorske visine, često u okruženju alpskih divokoza. Put nas je dalje vodio i do prelepih glacionih ledničkih jezera kao što je Lago di Predil u neposrednoj blizini italijansko-slovenačke granice”, navodi Vladimir Nikolić, predsednik društva i dodaje:

“Zadnjih dana jula i naše Visokogorske akcije ostavili smo za Sloveniju i Julijske Alpe. Ispenjan je najviši vrh Slovenije i julijskih Alpa, kao i nekadašnje SFR Jugoslavije Triglav (2.864m). Uspon je izvršen iz doline Vrata, od „Alaževog doma“, jednom od njegovih najlepših i najtežih staza, obnovljenom „Bambergovom potom“. Staza je izuzezno opasna i namenjena palninarima bez straha od visine i sa iskustvom, smer prati Triglavsku severnu stenu, počinje od Lukne preko Plemenice, vrhova Sfinga, glava Marbegne, triglavske škrbine i izlazi direktno na vrh Triglava. Inače, ova staza je od strane Planinarskog saveza Slovenije proglašena za najlepšu i najtežu planinarsku stazu u Sloveniji”, opisao je Nikolić neke od predela koje su obišli.

Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe-1

Dalje, put nas je vodio preko živopisnih predela triglavskog Narodnog parka, gde smo posetili najpoznatiji Slovenački vodopad, Peričnik, koji se sastoji od dva slapa – gornji visok oko 16 m i donji slap visine oko 52m. Posetili smo takođe i na prevoju Vršić – spomen kompleka Ruska kapelica i ruska cesta. Put nas je vodio kroz živopisnu dolinu Trente i čuvene, prelepe reke Soče, gde smo posetili čuvene Male i Velike kotlove. Posetu dolini Soče završili smo posetom Slovenačkom zimskom centru Bovec. Takođe, na samom kraju članovi SPU “Visokogorci” posetili su Slovenački zimski centar Kranjska Gora, kao i čuvenu Ski letaonicu i zimski centar „Planicu“. Akcija je realizovana uz pomoć grada Valjeva, te im ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći i podršci”, podelio je utiske sa ove akcije predsednik SPU “Visokogorci Valjevo” Vladimir Nikolić.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar