Vest: Zoran Petrović šampion 16. Ovčarske izložbe u Pričeviću: Ovčarstvo je porodična tradicija!

Zoran Petrović šampion 16. Ovčarske izložbe u Pričeviću: Ovčarstvo je porodična tradicija!

Zoran Petrović šampion 16. Ovčarske izložbe u Pričeviću: Ovčarstvo je porodična tradicija!

 

Pričević kod Valjeva bio je domaćin tradicionalne Ovčarske izložbe, čiji je organizator JP “Agrorazvoj-valjevske doline”. Više od 200 grla odgajivača iz valjevskih sela predstavljeno je na izložbi koju je, po opštoj oceni, odlikovao kvalitet.

Titulu apsolutnog šampiona sa 16. Ovčarske izložbe poneo je ove godine Zoran Petrović iz Zlatarića. U kategoriji starije ovce, šampion je sa svojim stadom bio Marko Gavrilović iz Degurića, šampion u kategoriji mlađe ovce Milutin Marković iz Lukavca, dok je u kategoriji dviske nagrađen Marko Gavrilović iz Degurića. U kategoriji ovnova najbolje grlo imao je Rade Živanović iz Osečine, dok je Milan Bojanić iz Lelića poneo je priznanje šampiona u kategoriji mlađih ovnova.

Božidar Marković iz sela Lukavac ovčarstvom se bavi od 2017. godine, a ovo mu je bilo drugo učešće na izložbi.

- Ovčarstvo je u stvari porodična tradicija, moji su uvek imali pramenku, a ja sam 2017. godine odlučio da predjem na sjeničku oplemenjenu ovcu i sada imam oko 40 ovaca - kaže Marković, koji na pitanje da li se isplati baviti se ovčarstvom kaže da je isplativo ako neko ima dovoljno pašnjaka i može sam da proizvodi hranu.

- Ovo mi je druga izložba i mislim da je svake godine sve bolja i bolja. Ljudi koji dolaze ulažu zaista u ovčarstvo, kupuju grla sa Peštera, hrane i neguju. Ja sam neke ovce plaćao po 500 evra, a ovna sam kupio na Pešteru za 1.300 evra. Nisu to male sume - kaže Marković.

Značajno veće stado od skoro 300 ovaca u Leliću ima porodica Dobrašinović.

- Sjeničke ovce imamo oduvek, nikada to nismo gasili i učesnici smo izložbe od samog početka, radimo i sa priplodnim materijalom - kaže Vladimir Dobrašinović koji ipak konstatuje da je “ovčarstvo u Srbiji trenutno u stanju preživljavanja”.

- Nema dovoljno investicionog ulaganja. Mi za svetom, odnosno, za zapadom zaostajemo 50, a za istokom i jugom najmanje 30 godina. Sad je sve svima dostupno, pa se može videti recimo kakvi su objekti u Brazilu, kakve mašine – ističe on i naglašava potrebu za subvencijama i u ovčarstvu.

Dobrašinović smatra da bi liberalizacija izvoza jagnjećeg mesa svakako pomogla domaćim odgajivačima ovaca.

Na ovčarskoj izložbi u Pričeviću učestvovala su 22 izlagača iz sela sa područja Valjeva i okoline, sa više od 200 grla.

Izvor: Blic



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar