Vest: 12,8 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi

12,8 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi

12,8 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi

Mionički poljoprivrednici moći će da ostvare podsticaje od 50, 60, 90 pa čak i 100 odsto za investicije u sektorima mleka, mesa, useva i sektora organske proizvodnje. Opštinsko veće opštine Mionica raspisalo je dva javna poziva za dodelu podsticaja za investicije u fizičku imovinu gazdinstava i investicije u organsku proizvodnju. Ukupna sredstva koja je Opština opredelila iznose 12,8 miliona dinara, od toga 9 miliona za podsticaje u fizičku imovinu, a 3,8 miliona za podsticaje u organsku proizvodnju.

-Ulažemo u poljoprivredu. Naš kraj je poljoprivredni kraj. Verujem da će ovih 12,8 miliona dinara pomoći našim poljoprivrednicima da se razvijaju u pravom smeru. Osim lokalnih poziva, i Ministarstvo poljoprivrede raspisuje pozive na koje mionički poljoprivrednci mogu konkurisati. Preko tih javnih poziva,  ove godine je 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice dobilo po 1,5 milion dinara. Država ulaže značajna sredstva u poljoprivredu kroz podsticaje i bespovratna sredstva i naši građani treba da iskoriste šanse koje im se puržaju kako bi unapredili poljoprivrednu proizvodnju -rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.


Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje podsticaja za investicije u fizičku imovinu je do 30.10.2021. godine, a nešto duži rok je za konkurisanje za investicije u organsku proizvodnju i traje  do 30.11.2021.godine. Zahtevi se mogu podneti na pisarnici Opštinske uprave Mionica ili putem pošte.

U mioničkoj opštini registrovano  1960 poljoprivrednih gazdinstava i to  su mahom proizvođači mleka i mesa. Shodno tome, opština se opredelila da ove godine izdvoji 9 miliona dinara upravo za razvoj ovih sektora. Takođe, jedan od aktuelnih državnih poziva iz oblasti poljoprivrede jeste i šesti javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprvrednih gazdinstava. Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredsva u iznosu od 60 miliona evra.


Detaljnije informacije o javnim pozivima koje je raspisalo Opštinsko veće opštine Mionica dostupne su na sajtu https://www.mionica.rs//e-uprava/dokumenta/category/475-2021 

(Izvor: Opština Mionica)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar