Vest: Danas slavimo Sveta tri jerarha! Pogledajte odakle vetar duva.

Danas slavimo Sveta tri jerarha! Pogledajte odakle vetar duva.

Danas slavimo Sveta tri jerarha! Pogledajte odakle vetar duva.

Svetitelji: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar. A ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena.

Jednom nasta odnekuda raspra u narodu oko toga, ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti.

No promislom Božjim ovaj spor bi rešen na korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja. Episkop evhaitski Jovan (14. juna) imade jednu viziju u snu, naime: najpre mu se javiše svaki od ova tri svetitelja, napose u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a potom sva tri zajedno.

Tada mu rekoše: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno... niti ima među nama prvog ni drugog". Još posavetovaše svetitelji episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika.

Povodom ovoga divnog viđenja spor se reši na taj način što se odredi 30. januar /12. februar kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha. Ovaj praznik grčki narod smatra ne samo crkvenim nego i svojim najvećim nacionalnim i školskim praznikom.

Običaji

Pomenuti sveci su zaštitnici ljudi i životinja od mraza, hladnih i "zlih" vetrova. Zavisno odakle vetar duva, takva će nam godina biti. Ukoliko vetar duva s juga ili nema vetra, godina će nam biti dobra, vesela i bogata a ukoliko zaduva „severac“ biće loše godine sa hladnim vremenom. Postoji još verovanje da ako ima istočnog vetra biće nestašice, dok zapadni biće pogodna godina za mlekarstvo i ribarstvo.

Izvor: 24sedam Foto: 24sedam



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar