Vest: Deponija Kalenić: Na gradilištu budućeg najvećeg centra za preradu otpada u Srbiji

Deponija Kalenić: Na gradilištu budućeg najvećeg centra za preradu otpada u Srbiji

Deponija Kalenić: Na gradilištu budućeg najvećeg centra za preradu otpada u Srbiji

Na lokaciji kod Uba površine 40 hektara već je iskopano 73.000 kubika zemlje, nivo vode spušten je za 2,6 metara, a započeta je i izgradnja administrativne zgrade.

U oktobru prošle godine, na lokaciji od oko 40 hektara kod Uba, počela je izgradnja regionalne sanitarne deponije „Kalenić“, koja bi prema najavama trebalo da bude završena 2025. godine, a služiće za prikupljanje i obradu komunalnog i neopasnog otpada za 15 lokalnih samouprava.

Procene govore da će u „Kaleniću“ godišnje biti zbrinuto oko 285.000 tona čvrstog komunalnog otpada, čime će ova deponija postati najveći funkcionalni region za upravljanje otpadom u Republici Srbiji.

Kao član konzorcijuma, beogradska kompanija Jadran d.o.o. u selu Kalenić trenutno izvodi deo radova na izgradnji ovog projekta.

Iskopano 73.000 kubika zemlje

Radove na lokaciji od 400.000 kvadratnih metara Jadran je započeo krajem prošle godine na telu deponije i do sada je iskopano 73.000 kubnih metara različitih kategorija materijala – gline, peska, šljunka… od ukupno 347.663 m³.

Deponija Kalenić: Na gradilištu budućeg najvećeg centra za preradu otpada u Srbiji-0

 

Osim toga, izvode se i radovi na snižavanju nivoa vode u jezeru, pa je nivo vode spušten za 2,6 metara, a u planu je da se spusti za još 4,5 metra uz pomoć pumpi za vodu.

Iz beogradske izvođačke kompanije dodaju da su započeli i radove na izgradnji administrativne zgrade, gde je urađeno betoniranje temeljnih stopa i temeljnih zidova, a ovaj objekat obuhvataće bruto površinu od 445 m².

 

„U narednom periodu, u planu je da se započne sa izgradnjom servisne zgrade, a zatim i ostalih objekata – garaže, perionice, nadstrešnice i portirnice“ – saopšteno je iz kompanije Jadran d.o.o.

Regionalna deponija je predviđena na lokaciji „Kalenić“, koja se nalazi u neposrednoj blizini četvoromeđe opština Ub, Lajkovac, Lazarevac i Obrenovac, u dolini reke Kladnice i u neposrednoj blizini lokacije termoelektrane „Kolubara B”, koja je u izgradnji.

Udaljena je oko 13 km vazdušnom linijom severoistočno od centra Uba i oko 5,8 km severozapadno od Velikih Crljena, kao i oko 45 km od Beograda.

Deponija Kalenić: Na gradilištu budućeg najvećeg centra za preradu otpada u Srbiji-1

Predviđeno je da se na regionalnoj sanitarnoj deponiji komunalnog i neopasnog otpada „Kalenić“ vrši odlaganje komunalnog (neopasnog) otpada sa područja jedanaest opština Kolubarskog regiona: Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Valjevo, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Lazarevac i Barajevo.

Investicija od 31,5 miliona evra

Procenjena vrednost državne investicije u ovoj fazi iznosiće približno 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Krajnji korisnik ove deponije biće Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“.

 

Izvor: Gradnja.rsPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar