Vest: "Doš`o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga - zaglibi ga"

"Doš`o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga - zaglibi ga"

Na današnji dan 16. novembra 1914. godine počela je Kolubarska bitka. Srpske trupe povukle na desnu obalu Kolubare i Ljiga, prema naredbi vrhovne komande, u pokušaju da tu zaustave prodor austrougarskih snaga.

Srpska vrhovna komanda se nadala da će joj nabujale reke i močvarne obale pomoći u zaustavljanju prodora i izdaje direktivu da se kota Čovka mora po svaku cenu zadržati, jer je planirala da sa tih pozicija krene u protivnapad. Srpske trupe uspele su da zadrže Austrougare nekoliko dana zbog loše procene Oskara Poćoreka da su tu stacionirane srpske zaštitnice.

Pošto su austrougarske trupe okupirale Beograd, Šabac, Valjevo, Užice i celu severozapadnu Srbiju, počinivši masovne zločine nad civilima.

Tada na pozornicu stupa jedan od najvećih srpski vojskovođa, general Živojin Mišić. Preuzevši od Petra Bojovića komandu nad 1. srpskom armijom. Odmah Mišić uspeva da grupiše iznemoglu armiju. Uspostavivši komandni lanac Mišić protiv volje vrhovnog zapovednika i regenta Aleksandra Karađorđevića povuče svoje vojnike na položaj Kolubara - Ljig - Suvobor. Iako je ovim potezom morao predati Beograd austro-ugarskim snagama, Mišić je dobio na vremenu, da odmori svoje snage, i obnovi naoružanje.

Dana 3. decembra tri srpske armije, koje su se našle u naizgled bezizlaznoj situaciji, u silovitom kontraudaru tokom višednevnih žestokih okršaja potpuno su razbile neprijatelja. Do 15. decembra 1914. godine isteran je iz Srbije i poslednji austrougarski vojnik, izuzev 42.538 zarobljenika. Tokom bitke poginulo je više od 57.000 austrougarskih vojnika i oficira, a Srbi su zaplenili veliku količinu ratnog materijala i oružja, uključujući dva aviona, više od 140 topova, 3.500 vozila s municijom i 60.000 pušaka.

Izuzetne zasluge za pobedu imao je general Živojin Mišić, unapređen posle bitke u čin vojvode. 

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz. Taktika pregrupisavanja samo 1. armije i koncentrisanog udara na 6. armiju (koja je bila razvučena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišić danas se izučava na vojnim školama širom sveta.


"Doš`o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga - zaglibi ga" -1


Kolubarska bitka je značajna i po tome što obe vojske u operacijama nisu imale strategijske rezerve, kojima bi mogle da ojačaju svoje linije tamo gde je to neophodno, već su to postizale prebacivanjem snaga sa jednog na drugi deo fronta.


Danas je Dan Kopnene vojske Vojske Srbije.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar