Vest: Episkop Isihije na slavi „Zemlje živih“ u Brajkovcu

Episkop Isihije na slavi „Zemlje živih“ u Brajkovcu

Episkop Isihije na slavi „Zemlje živih“ u Brajkovcu

Njegovo Preosveštenstvo Epickop valjevski g. Isihije načalstvovao je Svetom Arhijerejskom Liturgijom u subotu 15. jula, na praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice, u Brajkovcu, u Eparhiji šumadijskoj, povodom slave zajednice za rehabilitaciju i resocijalizaciju obolelih od bolesti zavisnosti “Zemlja živih”.

Sasluživali su: domaćin sabranja – Preosvećeni Episkop šumadijski g. Jovan; jeromonah Hariton, iguman manastira Kovilj; protojerej-stavrofor Branko Ćurčin, novosadski paroh i duhovnik zajednice „Zemlja živih“ u Eparhiji bačkoj; prezviter dr Dragan Karan, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta BU; kao i nekolicina sveštenoslužitelja iz više Eparhija SPC. Liturgijsko sabranje je upriličeno u porti brvnare posvećene Svetom velikomučeniku Georgiju.

Po čitanju jevanđeljske priče o Marti Mariji, besedio je Vladika Isihije koji je posebnu pažnju posvetio ličnosti Presvete Bogorodice – Onoj koja štiti i pomaže ljudima da budu bolji i plemenitiji. Njena čuda su nebrojana i ona je naša zastupnica i posrednica pred Gospodom.

Epickopove reči su posebno slušali štićenici, njihovi roditelji i prijatelji, ali i oni koji su uspešno prošli program lečenja od bolesti zavisnosti. Po okončanju Svete Liturgije osveštano je žito i prelomljen slavski kolač, a zatim se sabranima obratio Episkop šumadijski Jovan, čestitajući slavu štićenicima i njihovom duhovniku – protojereju-stavroforu Aleksandru Novakoviću.

Na trpezi ljubavi koju su domaćini (o. Aleksandar i štićenici) pripremili, obratili su se prota Branko Ćurčin, o. Aleksandar, ali i trojica štićenika koji su završili lečenje u „Zemlji živih“. Ova slava je bila posebna za sve koji čine ovu zajednicu, jer ona beleži jubilej – 15 godina postojanja, a Episkop valjevski Isihije ovde je više puta služio Svetu Liturgiju, zahvalan svima koji se na bilo koji način brinu o zajednici u Brajkovcu i pomažu njen rad.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar