Vest: Gradi se muzej vladiki Nikolaju Velimiroviću: To će biti prvi ovakav objekat posvećen nekom svetitelju SPC

Gradi se muzej vladiki Nikolaju Velimiroviću: To će biti prvi ovakav objekat posvećen nekom svetitelju SPC

Gradi se muzej vladiki Nikolaju Velimiroviću: To će biti prvi ovakav objekat posvećen nekom svetitelju SPC

Muzej posvećen kanonizovanom episkopu SPC Nikolaju Velimiroviću, prvi muzej takve vrste u Srbiji, gradi se u porti njegove zadužbine, manastira u rodnom selu Lelić kod Valjeva. Pored stalne postavke, muzej će imati i biblioteku dela Vladike Nikolaja, onih koji su se bavili i bave se izučavanjem njegovih misli i učenja, kao i svetiteljeve lične stvari i priznanja koja je dobio za života.

Iguman manastira Lelić Georgije kaže da se, uz blagoslov episkopa valjevskog Isihija, ideja o takvom objektu pojavila početkom prošle godine. Muzej Svetog Nikolaja Žičkog (1881-1956), koga je SPC kanonizovala 2003. godine, gradi se po projektu arhitekte Vladislava Lalickog.

- Predviđeno je da objekat ima više od hiljadu kvadrata, da ima stalnu postavku o Nikolaju, biblioteku i jednu sala za izložbe, a u njoj će moći da se održavaju i mani simpozijumi, predavanja i tribine - kaže iguman Georgije.

Žitija svetaca i arhivska građa o njihovom životu uglavnom se čuvaju u manastirima, ali objekat ovog tipa posvećen nekom svetitelju SPC, u Srbiji da ne postoji.

Izvor: 24sedam



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar