Vest: Idite danas do crkve. Danas je Sveta mučenica Nedelja

Idite danas do crkve. Danas je Sveta mučenica Nedelja

Idite danas do crkve. Danas je Sveta mučenica Nedelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnog Tomu Maleina; Sveta mučenica Nedelja.

Idite danas do crkve. Danas je Sveta mučenica Nedelja-0Sveta mučenica Nedelja

U vreme hristobornih careva Dioklecijana i zeta njegova Maksimijana življahu u Anadoliji dve pobožne stare duše, Dorotej i Jevsevija. Oni behu pobožni hrišćani, behu bogati ali i bezdetni. Neprestanom molitvom oni isprosiše od Boga jedno čedo, ovu svetu Nedelju. Od detinjstva Nedelja sebe posveti Bogu uzdržavajući se od svega što raskalašna deca čine. Kada odraste, krasna telom i dušom, navališe mnogi prosci, no ona ih sve odbi govoreći, da je ona sebe obručila Hristu Gospodu, i da ništa ne želi do samo da umre kao devojka. Jedan od tih odbijenih prosaca optuži i Nedelju i njene roditelje caru Dioklecijanu kao hrišćane. Car naredi te mučiše roditelje Nedeljine, i posle muka protera ih u grad Melitinu, gde u mukama za Hrista skončaše. Svetu Nedelju pak pošlje Dioklecijan Maksimijanu na sud. Kako Nedelja potvrdi svoju veru u Hrista pred Maksimijanom, naredi ovaj te je položiše po zemlji i šibaše volovskim žilama. Po tom predade je car vojvodama, najpre Ilarionu a posle smrti ovoga Apoloniju. Ovi je mučiše zverski na sve moguće načine, no sve beše uzalud. Kada Nedelja sveta ležaše u tamnici sva u ranama, javio joj se Hristos Gospod, isceli je i reče joj: "Ne boj se, Nedeljo, muka, blagodat je moja s tobom." I zaista blagodat Hristova spase ovu mučenicu i od ognja i od zverova, gde sudije bezbožne mišljahu, da će ona sresti sigurno smrt. Videći čudesno spasenje Nedelje od tolike smrti mnogi neznabošci poverovaše u Hrista. No svi biše posečeni. Reče sv. Nedelja Apoloniju: "Nikojim načinom ne možeš me odvratiti od vere moje. Baciš li me u oganj, imam primer Tri Otroka; baciš li me pred zverove, imam primer Danila; baciš li me u more, imam primer Jone proroka, predaš li me maču, setiću se Česnoga Preteče. Za mene je život za Hrista umreti." Tada naredi Apolonije, da je mačem poseku. Nedelja kleče na kolena i uzdiže ruke k nebu pa se pomoli Bogu, da Bog pomiluje i spase sve one, koji budu spomen njen slavili, i da upokoji njenu dušu zajedno sa dušom njenih roditelja. Svršivši molitvu ona predade dušu svoju Bogu pre nego što se mač spusti na njenu glavu. Česno postrada i preseli se u večnu radost 289 god. u Nikomidiji.

Idite danas do crkve. Danas je Sveta mučenica Nedelja-1Prepodobni Toma Malein

Ovaj Toma beše najpre vojvoda, proslavljen hrabrošću i bogatstvom. Beše telom vrlo krupan, i zadavaše strah neprijateljima svojim. No kad zavoli Hrista više od sveta i svega u svetu, on ostavi sve i povuče se u pustinju, gde se zamonaši i preda podvigu. Sv. Ilija prorok javi mu se i odvede ga na goru zvanu Malea, do Svete Gore. Tu on življaše jedan i usamljen, samo s Bogom, u danonoćnoj molitvi. Ma da se on krijaše od sveta, ne može se ukriti. Saznavši za svetost njegovog života, počeše ljudi k njemu dolaziti i dovoditi svoje bolesnike. I sv. Toma lečaše ljude od svake bolesti i svake nevolje. A kada se predstavi Bogu (u H veku) njegove mošti produžiše pomagati svima koji s verom njima pripadahu.

Idite danas do crkve. Danas je Sveta mučenica Nedelja-2Prepodobni mučenici Epiktet i Astion

Astiona, jedinica u roditelja, privoli sveštenik Epiktet veri Hristovoj, krsti ga i zamonaši. Po tom se presele odnekud iz istočnih krajeva u skitske predele i nastane u skitskom gradu Almiridu (sada Ramzinu) na utoku Dunava u Crno More. Mučeni i posečeni za veru Hristovu oko 290 god. Obojica se javili posle smrti u svetlosti velikoj roditeljima sv. Astiona, Aleksandru i Markelini, koji se obratiše Hristu i biše kršteni od episkopa Evangela, koji i sam bi po tom posečen za Hrista, "Evangela, drugoga angela", kako mu je pevano.


Beseda

o slovesnom mleku

Budite željni razumnoga i

pravoga mlijeka, kao novorođena

djeca, da u njemu uzrastete za

spasenije. Jer okusiste da je blag

Gospod (II Pet. 2, 2-3).

Kao novorođenu decu tako smatra veliki apostol hrišćane. Krštenje je novo rođenje, i od krštenja čoveku se broji novi život. A novorođenčad duhovna treba da sehrane blagom hranom onako isto kao novorođenčad telesna. Kakvu hranu apostol preporučuje hrišćanima? Razumno i pravo mlijeko. Telesni mladenac hrani se mlekom nerazumnim, koje je samo slika mleka pravog, mleka razumnog, kojim treba da se hrani duhovni mladenac. Pa koje je to razumno i pravo mleko, kojim hrišćanin treba da se hrani? Apostol sam na to odgovara, kad veli: jer okusiste da je blag Gospod. To je, dakle, sam Gospod Isus, živi i životvorni. Hristove su reči razumno i pravo mleko. Blago vama, braćo, ako dušu svoju hranite rečima Hristovim kao slatkim mlekom, jer će vam se duša raširiti i oblagoroditi, i biti spremna za carstvo Božje.

Hristova su čudesa razumno i pravo mleko. Blagovama, braćo, ako dušu svoju hranite tim slatkim mlekom, jer ćete biti slični angelima, koji dan i noć pevaju čudesa Božja.

Hristovo telo i krv jeste razumno i pravo mleko. Blago vama, braćo, ako dušu svoju hranite tim slatkim mlekom, jer ćete biti učlanjeni u živo i besmrtno telo Hristovo na nebesima.

Hristova vaskršnja pobeda nad smrću jeste razumno i pravo mleko. Blago vama, braćo, ako dušu svoju hranite tim slatkim mlekom, jer ćete još u ovom životu koračati kao pobedioci, a u onom stajati s desne strane Hrista Pobedioca.

Sav Hristos je, braćo, razumno i pravo mleko. Budimo željni toga mleka pre svakog drugog, da bi uzrasli za spasenije. To je jedina hrana za spasenje; sve drugo je za trulež i grob.

O Gospode Isuse, Jagnje Božje, koji si sav razumno i pravo mleko, nahrani nas Sobom, kao što si nahranio apostole Tvoje svete, da bi i mi uzrasli dovoljno za spasenije. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar