Vest: Izložba "Iz kolekcije internacionalnog umetničkog umetničkog studija" u galeriji „Terra"

Izložba "Iz kolekcije internacionalnog umetničkog umetničkog studija" u galeriji „Terra"

Izložba
Minulog vikenda u Galeriji „Terra" u Kikindi, otvorena je izložba odabranih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića" i ujedno je predstavljen rad ove valjevske galerije.
 
Kikindska „Terra" i valjevski Internacionalni umetnički studio nedavno su potpisali sporazum o dugoročnoj saradnji, koja je započeta 23. novembra, kada je u Galeriji Studija u Valjevu otvorena izložba „Terra - Skulpture". Dogovorena je razmena umetničkih produkcija nastalih u okviru programskih aktivnosti ove dve kulturne ustanove, a koje su deo njihovih bogatih zbirki. 
 
Izložba
 
„Kako je reč o jedinstvenoj i bogatoj kolekciji savremene likovne umetnosti, nastaloj u proteklih četvrt veka, ovim izborom pokušali smo da kroz svojevrstan presek stvaralačke produkcije iz našeg Studija, nagovestimo moguć način u isčitavanju likovnih praksi i sadržaja, gde se jasna struktura likovnog iskaza najpre može sagledati u snažnoj individualnosti i senzibilitetu samog autora. Nama je cilj da naša kolekcija obiđe celu Srbiju i da bude predstavljena svuda. Na taj način predstavljamo svoju ustanovu, ali isto tako i grad Valjevo, koji prepoznaje vrednost i značaj kulture u društvu uopšte", rekla je Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića".
 
Uspostavljena saradnja između kikindske „Terre" i valjevskog Internacionalnog umetničkog studija jako je važna, jer doprinosi prezentaciji i promociji savremene likovne umetnosti, kao i internacionalnih kolekcija koje ove ustanove baštine. U planu je da se u budućnosti, kroz različite projekte, široj javnosti predstave internacionalni likovni umetnici iz celog sveta, te da se kroz njihov rad prate tendencije na aktuelnoj likovnoj sceni. 
 
 
Izložba
 
„Ono što je zajedničko jeste činjenica da su kolekcije obe galerije međunardne, da traju već nekoliko decenija, da imaju uspešan rad iza sebe i da su u stvari most između umetnika iz celog sveta. Sa ovom saradnjom uspeli smo da napravimo i taj most između gradova, tako da verujem da će biti dosta zajedničkih projekata u budućnosti", kazala je istoričarka umetnosti Verica Nemet. 
Svečanom otvaranju izložbe prisustvovala je i Valentina Mickovski, članica Gradskog veća Kikinde zadužena za kulturu i obrazovanje.
 
Izložba će biti otvorena do kraja januara 2023. godine, do kada će trajati i izložba „Terra-Skulpture" u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu.


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar