Vest: Još jedna uspešna godina u oblasti poljoprivrede

Još jedna uspešna godina u oblasti poljoprivrede

Još jedna uspešna godina u oblasti poljoprivrede

Gradska opština Lazarevac u saradnji sa Gradom Beogradom kompletirala je realizaciju podsticaja u vidu poljoprivredne mehanizacije, kao i podsticaja u pčelarstvu, stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu. Ova godina je rekordna kada su u pitanju podsticaji za poljoprivrednu mehanizaciju. Uspeli smo u saradnji sa Gradom Beogradom da obezbedimo 13 traktora, 7 prikolica, 4 rasturivača za đubrivo, roto-kosačice, skupljačice, tanjirače i mnoge druge priključne mašine za preko sto poljoprivrednih gazdinstava, izjavio je danas na konferenciji za novinare Nenad Bačanac, član Veća gradske opštine Lazarevac zadužen za oblast poljoprivrede.

Grad Beograd učestvovao je u iznosu od 80 procenata što se tiče podsticaja za priključnu mehanizaciju i sa 60 procenata kada je nabavka samih traktora u pitanju.

Kada je reč o stočarstvu, i pored pandemije virusa korona i pada stočnog fonda zbog smanjene prodajne cene, GO Lazarevac je uspela da obezbedi 60 priplodnih grla. Značajni podsticaji su ostvareni i u povrtarstvu i voćarstvu pa je ukupno 10 gazdinstava dobilo pomoć u vidu žičanih ograda, plastenika i sistema za navodnjavanje.

Svi najavljeni podsticaji biće realizovani do kraja godine, a što se tiče poljoprivrednih mašina one se mogu očekivati na gazdinstvima u naredna dva meseca. Rok za nabavku je septembar mesec. U planu je i izložba dela mehanizacije ostvarene podsticajima, a vreme i mesto biće blagovremeno objavljeni.

Za podsticaje u poljoprivredi uprkos uvreženom mišljenju nije potrebno imati parcelu od 50 ari već je moguće i sa dalekom manjom aplicirati za podsticaje, čak i sa površinom od 5 ari na kojoj je moguće bavljenje povrtarstvom. Takođe, nije potrebno biti vlasnik parcele već se parcela može uzeti i pod zakup, istakao je Bačanac.

Potvrda da je poljoprivreda jedna od primarnih interesnih sfera čitave zemlje je i ukidanje poreza na pomoćne objekte. Naime, izmenom Zakona o porezu na imovinu, svi objekti koji su namenjeni za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u potpunosti su oslobođeni plaćanja poreza. Prema prethodnim odredbama zakona ovi objekti bili su klasifikovani kao garaže ili poslovni objekti, dok su prema novoj klasifikaciji sva domaćinstva oslobođena plaćanja poreza za skladišta za žitarice, garaže za poljoprivrednu mehanizaciju, objekte za smeštaj stoke, živine i repromaterijala za poljoprivredu.

Član Veća GO Lazarevac zadužen za oblast poljoprivrede Nenad Bačanac apelovao je na sve građane koji poseduju ekonomske objekte za poljoprivrednu proizvodnju, da posete Poresku upravu kako bi se oslobodili ovog poreza i tom prilikom pozvao da se u Kancelariji za poljoprivredu informišu o svim vidovima podsticaja koji su odlični i pokrivaju sve oblasti poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!



(Izvor: Opština Lazarevac)





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar