Vest: Kazne za sve koji od 1. maja ne budu izdavali nove fiskalne račune

Kazne za sve koji od 1. maja ne budu izdavali nove fiskalne račune

Kazne za sve koji od 1. maja ne budu izdavali nove fiskalne račune

Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka, odnosno od 1. maja ne počnu da izdaju validne fiskalne račune, biće sankcionisani, saopštila je  Poreska uprava.

Poreska Uprava u saopštenju ističe da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, i da su "netačne informacije da se prelaskom na novi model fiskalizacije smatra dovoljnim potpisivanje Ugovora o nabavci elektronskog fiskalnog uređaja sa dobavljačem i preuzimanje bezbednosnog elementa".

Kakve su kazne?

Poreska uprava navodi i da će se sankcije sprovesti shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji. Kaznom od 300.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj pravno lice – obveznik fiskalizacije ako ne evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo.

Ista kazna je predviđena ako obveznik fiskalizacije od 1. maja ne izda fiskalni račun i ako on ne sadrži obavezne propisane podatke ili su neispravni podaci od značaja za visinu poreske obaveze. To podrazumeva da u trenutku prometa mora da izda fiskalni račun korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja.

Za prekršaje će se, pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije, i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara. Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik, a ako napraviprekršaje biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.


(Izvor:kamatica.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar