Vest: Komemoracija i dan žalosti u subotu u Lajkovcu

Komemoracija i dan žalosti u subotu u Lajkovcu

Komemoracija i dan žalosti u subotu u Lajkovcu

Povodom smrti književnika Radovana Belog Markovića predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković doneo je Odluku o proglašenju 22. januara za Dan žalosti. Tog dana zastave na svim javnim ustanovama i preduzećima kojima je osnivač opština Lajkovac biće spuštene na pola koplja.

U obrazloženju se navodi da je proslavljeni srpski pisac višedecenijskim plodnim stvaralaštvom i jedinstvenim proznim rečnikom dao poseban pečat Lajkovca, u kome je proveo najveći deo života i u njemu stvarao. Prvi je dobitnik Povelje za rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu Lajkovac u oblasti umetnosti i kulture, kao i za izuzetno vredna publikovana umetnička ostvarenja.

Najpoznatiji lajkovčanin i književnik Radovan Beli Marković (1947-2022) biće sahranjen u subotu u 13 časova na Novom groblju u Lajkovcu, za kada je zakazano i opelo.

Prethodno, u 11 časova, u sali bioskopa lajkovačkog Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ biće organizovana komemoracija.


Jedan od najznačajnijih stvaralaca savremene srpske književnosti Radovan Beli Marković preminuo je sinoć, iznenada, u 75. godini.

Bio je član redakcija „Književne reči“ i „Književnih novina“, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN-a. Živeo je u Lajkovcu.

"Palikuća i Tereza milosti puna“ je prvi roman koji je objavio 1976. Slede knjige pripovedaka: "Crni kolač" (1985), "Švapska kosa" (1989), "Godine raspleta" (1992), "Živčana Japija" (1994), "Setembrini u Kolubari" (1996),  "Stare priče" (1999), "Aša" (2007) , "Ćorava kutija"  (2007).

Između ostalih nagrada za knjige priča dobio je Andrićevu nagradu za "Setembrini u Kolubari", za "Male priče“ nagradu  „Bora Stanković“, dok je za roman  "Lajkovačka pruga" (1997) dobio Nolitovu nagradu za roman i nagradu „Branko Ćopić“. 

Za roman "Limunacija u Ćelijama" (2000) dobio je priznanje „Večernjih novosti“ za knjigu godine „Meša Selimović“.

Autor je i romana: "Poslednja ruža Kolubare" (2001),  "Knez Miškin u Belom Valjevu" (2002), "Devet belih oblaka" (2003), "Orkestar na pedale" (2004), "Kavaleri Starog premera" (2006), "Gospođa Olga"  (2010).

Poslednji roman „Stojna vetrenjača“ objavio je u julu 2021.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar