Vest: Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

U prelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna radionica koja je okupila decu iz vrtića i starije generacije. Radionica je imala za cilj da promoviše i očuva tradiciju pletenja ivanjdanskih venčića, kao i da podstakne međugeneracijsku interakciju i razmenu znanja.

Kroz radionicu nas je  stručno vodila etnolog Gordana Pajić, koja je svojim znanjem i iskustvom doprinela bogastvu i autentičnosti događaja. Pružila je uvid učesnicima u bogatu istoriju i običaje pletenja Ivanjdanskih venčića, objašnjavajući njihovo poreklo i značaj. Deca srednje vaspitne grupe sa vaspitačicama Slavicom Pavlović i Draganom Srećković  su sa velikom pažnjom slušali priče, postavljali pitanja i pokazale interesovanje za tradiciju svog kraja.

Jedan od najlepših trenutaka radionice bio je kad su deca iz vrtića imala priliku da se upuste u izradu tradicionalnih venčića, uz pomoć dama Udruženja „U susret potrebama starih“. Uz osmeh, pitanja i vešte prstiće , generacije su se družile i zajedno stvarale prelepe venčiće od Ivanjdanske trave, cveća , belog luka...  Starije generacije su sa ponosom prenosile veštinu  i znanje na mlađe, pokazujući im korake u izradi venčića i pričajući im priče o značaju ovog običaja. Deca su sa oduševljenjem prihvatala  njihove savete i učila od njih , gradeći most između prošlosti i budućnosti, pokazujući da tradicija i zajedništvo zauzimaju značajno mesto u njihovim srcima.

Održavanje ovakvih radionica  je od izuzetnog značaja za očuvanje tradicije i kulture jednog naroda. Kroz međugeneracijsku saradnju deca su imala priliku da nauče i razumeju svoje korene , doku su starije generacije imale mogućnost da prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe.

Na kraju radionice , deca su sa svojim mentorkama  ponosno pokazala svoje venčiće. Ova radionica je ostavila dubok trag u srcima svih učesnika i doprinela jačanju veze između generacija.

Učesnicima smo priredili  Izložbu knjiga na temu Tradicije i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i prigodan koktel. 

Radionicu smo završili uz poruku da se nadmo da će ovakvi događaji postati redovna praksa  i da će generacije koje dolaze nastaviti da čuvaju, neguju  bogatstvo nasleđa svog naroda kao i snagu zajedništva.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar